9 de des. 2013

AMAZON I ELS DRONST'imagines comprar un producte a Internet i poder-lo rebre al cap de mitja hora? Doncs això ja ho ha pensat el gegant líder de la venda on line Amazon. Aquests dies s'està parlant, i molt, de l'ús de drons amb finalitats comercials/logístiques (l'ús actual és, sobretot, militar). Però això és possible? Veurem aviat el cel ple de coses volants portant mercaderia? Nosaltres no endevinem el futur, però ens ho imaginem després de l'hipersalt.


Els drons. Aquests aparells que tant fan parlar. Sobretot als Estats Units, on Obama sembla que hi està tant a favor i on s'han fet servir sobretot per "lluitar" contra el terrorisme. Doncs aquests drons, que són uns aparells que volen sense necessitat d'estar tripulats, han sortit en totes les notícies d'aquests dies gràcies al fet que Amazon planeja fer-los servir en un termini de 5 anys (temps en què preveuen que ja estarà tot regulat) per fer enviaments dels seus productes, però en distàncies no molt llargues (a una distància d'uns 16 quilòmetres) i amb pesos no gaire grans (fins a 2 quilos i mig).

Jeff Bezos, el director d'Amazon (que va crear la seva companyia als 30 anys al garatge de casa seva), és un home que sap molt bé com innovar i, fins i tot, revolucionar i fer soroll. Ja ho va fer amb el Kindle, el seu llibre electrònic, i ho ha intentat amb el Fire, la seva tauleta de baix cost. Es parla també que en poc temps volen llençar al mercat un telèfon que faci la competència a l'iPhone.


El futur?

Si el motiu de parlar ara dels drons és realment per un tema d'innovació o de màrqueting, només ho sabrà en Bezos. El que sí que està clar és que se n'està parlant i molt, encara que no sigui a favor. Als Estats Units, algunes associacions ja han posat el crit al cel per fer servir drons. Problemes amb la privacitat, amb la facilitat que hi ha per "piratejar-los" (i quedar-se amb el paquet de manera il·legal, òbviament) o per l'impacte que pot tenir l'augment de l'ús de drons en la vida civil, com ara les possibles col·lisions amb edificis o persones. I la controvèrsia també és publicitat.

Google, que tampoc para mai quieta, ja havia començat amb una política semblant: estan investigant en robots per cadenes de muntatge i per enviar mercaderies (per terra). Però el seu termini (10 anys) i la seva política de màrqueting potser no són tan semblants als d'Amazon. I si teniu curiositat per saber com funcionaria el dron d'en Jeff Bezos, aquí teniu un exemple:Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Marta C.