22 de nov. 2013

SNAPCHAT, ELS QUE VAN DIR QUE NO A 4.000 MILIONS D'EUROSTal com estan les coses avui en dia, fer una oferta de 4000 milions d'euros per la teva feina pot ser cosa de bojos. Però si te'ls ofereixen a tu, rebutjar-la pot ser encara més increïble. Això és el que els ha passat a la gent d'Snapchat, una "petita" companyia (però que està creixent de manera exponencial) americana que han pres aquesta controvertida decisió. Per què? Què fan que valen tant? Qui paga tants diners? Totes les respostes, després de l'hipersalt.


Fa relativament pocs mesos que vam parlar de la compra d'Instagram per part de Facebook per 1.000 milions de dòlars, una operació que va donar molt que parlar perquè el gegant de les xarxes socials pagava un dineral, però per una empresa ja consolidada (Instagram tenia en aquell moment 30 milions d'usuaris actius i estava molt de moda). No fa gaire, Yahoo també va pagar una quantitat igual per Tumblr, un altre servei que tenia molt d'èxit.


Usuaris? No. Els creadors

En canvi, Snapchat és potser un gran desconegut per nosaltres. Per què? Doncs segurament perquè tenim més de 23 anys (o no) i no estem dins del target d'usuaris d'aquesta aplicació. La idea d'Snapchat és la d'una xarxa social (fins aquí res diferent), però elimina als pocs segons tot el que has enviat: missatges, fotos i vídeos. Avui en dia, quan tenim tants problemes amb Facebook o Google i les seves polítiques de privacitat (amb les quals no saps on poden anar a parar les teves fotos o la teva informació), Snapchat sembla un mitjà ideal per qui vol compartir informació (sobretot fotografies), però amb la seguretat que no les podran recompartir més.

El volum de missatges ha crescut en 6 mesos passant de 60 a 350 milions per hora. Això, i el seu públic principalment adolescent, és el que ha atret a Facebook i Google, que han volgut fer-se amb aquesta, fins ara, "petita companyia". Primer Facebook va oferir 3.000 milions d'euros, i després Google en va oferir 4.000. Els joves creadors d'Snapchat (que van començar aquest projecte fa dos anys a la universitat d'Stanford) han rebutjat aquestes dues ofertes. Els motius no són gens clars, però molts indicis apunten que el grup inversor que tenen al darrere pressiona perquè esperin a que aquestes ofertes pugin.


Un dels possibles usos: Informació "delicada"

Molts experts parlen, però, del perill d'Snapchat, ja que és un terreny propici pel sexting (comunicació de caire totalment sexual) entre els adolescents. Però els seus creadors defensen que Snapchat va més enllà: un mitjà de comunicació que defensa totalment la teva privacitat. Veurem si finalment algú vol apujar l'última oferta.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Joanaina Font