13 de nov. 2013

PROGRAMES DE CUINA: MENJAR PER LA VISTA


Des del temps de Bona Cuina la gastronomia a la petita pantalla ha fascinat a molts i cíclicament assistim a la proliferació de programes dedicats a aquest suculent món. Hem passat del típic espai que concentrava la seva atenció en l’elaboració d’un plat a propostes molt més treballades, que no només busquen ensenyar als espectadors com i què cuinar, sinó també oferir un plaer estètic que sigui capaç d’entretenir i divertit. Avui fem repàs d’alguns dels millors i més originals programes dedicats al menjar.

Alberto Chicote i les seves bronques a cuiners de pa sucat amb oli no són res de nou. Abans d’ell, un extravertit i apassionat britànic ja ens va ensenyar què s’ha de fer per aconseguir l’èxit a la cuina: Gordon Ramsay. El xef es va fer famós entre nosaltres gràcies al Kicthen Nightmare, adaptat posteriorment per al públic espanyol per La Sexta i presentat per Chicote. Més enllà d’aquest programa insígnia, Ramsay ha continuat passejant-se per la petita pantalla amb noves propostes, la darrera és Gordon Ramsay’s Home Cooking (Channel 4), que ens mostra el cuiner fent els menús a casa seva, acompanyat pels seus quatre fills, la seva dona i, ocasionalment, la seva mare.

Cada entrega és temàtica (cuinar per als amics, menjars de la infància...) i ofereix un menú d’esmorzar, un altre de dinar i un últim de sopar. Malgrat que els plats que cuina Ramsay són a les antípodes del que nosaltres estem acostumats a menjar ―la majoria són un autèntic festival de la mantega― és inevitable quedar-se hipnotitzat per la rapidesa dels seus moviments a la cuina i la bona pinta del resultat final. L’atracció estètica cap a aquest programa no prové només dels plats que ens presenten, bona part del seu èxit radica en el dinamisme de la gravació. Això sí, si voleu saber exactament com fa el plat és millor que recupereu les receptes del seu web perquè a la versió televisiva se us farà difícil seguir pas per pas l’elaboració dels menús.Esmunyir-se a casa d’un cuiner famós no és una novetat a la televisió anglesa. Abans de conèixer la llar de Ramsay, Channel 4 també va fer el xafarder a casa d’un altre dels seus xefs mediàtics, Jamie Oliver. El jove cuiner, que de tant en tant es veu envoltat d’una polèmica (la darrera, per dir que els pobres escullen alimentar-se malament), també va protagonitzar el seu propi programa en el seu àmbit privat. En un ambient ben bucòlic, la casa rural que el cuiner té a Essex, Oliver cuinava a cada entrega un plat amb un aliment cultivat de forma orgànica al seu terreny. L’altre programa estrella d’Oliver és Jamie’s Ministry of Food en el qual el xef s’estableix a una ciutat de South Yorkshire per convertir-la en la capital gastronòmica del Regne Unit, ensenyant als seus habitants a cuinar bé i incorporar hàbits saludables a la seva alimentació diària.

Però si hi ha hagut un programa de cuina que ha despertat vocacions gastronòmiques i fascinació pel món dels fogons ha estat la versió de TVE de Masterchef, una idea original de la BBC. El programa ha estat un èxit inesperat de la televisió pública espanyola i, a més d’elevar el xef Jordi Cruz a l’estatus de sex symbol, s’ha convertit en el format que totes les cadenes ambicionen. De fet, Cuatro ja ha passat al contraatac amb un concurs culinari dedicat als dolços que portarà per títol Deja sitio para el postre i que presentarà Raquel Sánchez Silva.

Més enllà dels programes que busquen nous talents gastronòmics, trobem propostes aparentment més convencionals però que són una autèntica diversió pels amants de la cuina. Un d’ells és Atracón a mano armada d'ETB, presentat per l’enorme (literalment) David de Jorge, popularment conegut com Robin Food. La cuina d’aquest guipuscoà és d’arrel tradicional i saborosa i els seus programes són un autèntic goig per aquells que ens agrada menjar sense remordiments. Una de les claus de la popularitat del programa és la secció Guarrindongadas, dedicada a les perversions gastronòmiques dels teleespectadors, és a dir autèntiques porcades culinàries que fan les delícies dels seguidors dels cuiners.

Fotografia de portada: Channel 4
 Text: Alejandra Palés
Correcció: Montse V.