15 de nov. 2013

L'ACOMODADOR #43 · BARCELONA TANCA EL 2013 CINEMATOGRÀFIC AMB L'ALTERNATIVA I FILM & COOK


Que Barcelona s'ha convertit en la ciutat dels festivals és una evidència irrefutable els últims anys. Només en l'àmbit cinematogràfic, en trobem de tots els gustos, temàtiques i condicions: d'autor, asiàtic, documental, jueu, low cost, infantil, anarquista, de dones, esportiu, documental musical, alemany, gai i lèsbic, de medi ambient o de curtmetratges, en són alguns exemples. El millor de tots és que ens acosten un bon grapat de pel·lícules que, majoritàriament, mai podrem veure a les sales de cinema. Ara que l'any s'acaba, cal destacar-ne dos dels més característics i que pràcticament comparteixen les mateixes dates al calendari. Són L'Alternativa, que se celebra del 18 al 24 de novembre, i el Film & Cook, que arriba del 21 al 24 del mateix mes.

L’Alternativa és el Festival de Cinema Independent de Barcelona, i en aquest cas, independent de veritat, amb tot el que comporta el significat de la paraula. S'hi presenten films que destaquen per la seva creativitat, genuïnitat i forma d'expressar-se, sempre fugint de la narrativa i l'estructura més convencionals. Vaja, pel·lícules a les quals rarament podríem accedir si no fos per aquest festival. L'Alternativa 2013 suposa ja la 20a edició del certamen i, durant els seus set dies de duració, projectarà més de 150 obres, repartides entre les seves tres seus: el CCCB, la Filmoteca de Catalunya i l’Institut Francès de Barcelona.

La secció principal és L’Alternativa Oficials, formada per 11 llargmetratges i 17 curtmetratges de producció internacional que es podran veure per primer cop al nostre país. Entre altres, s’hi podran veure títols com 36 (Nawapol Thamrongrattanaritt), a base de records digitalitzats i fotografies; It’s such a beautiful day (Don Hertzfeld), una cinta d’animació al més pur estil Lynch; Bellas mariposas (Salvatore Mereu), un punt de vist juvenil sobre el món on vivim, o l’excèntrica L’estrany gatet (Ramon Zürcher), una mena de ballet sobre la vida domèstica. Quant als curtmetratges, L’Alternativa oferirà propostes provinents de països com Sèrbia, Montenegro, Portugal, França o Àustria.


L’Alternativa Paral·leles és l’altra gran secció del festival, que comprèn el que podríem anomenar tres subseccions. La primera repassa els vint anys d’història del certamen amb pel·lícules representatives del seu esperit, i s’hi poden trobar noms tan importants com Wim Wenders, Werner Herzog, Robert Bresson o Chris Marker. La segona inclou 14 films d’autors espanyols como Jorge Tur, Juan Barrero, Chico Pereira o Rubén Margalló, entre altres. Finalment, el festival té també un espai pels més petits, on es podran veure creacions infantils originals i genuïnes procedents de tot el món.

A tot això, s’hi uneix la celebració de taules rodones i seminaris, on es posaran en comú les idees més innovadores dins el sector audiovisual. També hi haurà unes jornades professionals per aprendre més coses sobre la producció i el finançament cinematogràfic en la difícil situació que es troba aquest sector.

Tot el programa del Festival L’Alternativa 2013, aquí.Per la seva banda, el Film & Cook és un concepte de festival molt més nou que uneix dues passions: el cinema i la gastronomia. No només se centra en pel·lícules que, d'una forma o altra, giren al voltant de la cuina i la gastronomia, sinó que realitza autèntics maridatges entre els títols seleccionats i el tipus de menjar o beguda que més s'hi escau. El menú que presenta és tan heterogeni com variat, cosa que es tradueix en degustacions pensades per a tot tipus de paladars. Amb aquesta, el Film & Cook arriba ja a la 3a edició i es consolida com un dels festivals més originals de l'any. Projectarà una trentena de films a l'Aribau Club del 21 al 24 d'aquest mes.

En la secció a competició, trobem sobretot propostes del gènere documental basades en una temàtica gastronòmica, tot i que també hi ha la presència d'algun llargmetratge de ficció i fins i tot algun curt. Destaquen films com Battling Obesity (Romain Bolzinger, 2012), que aborda el problema de l'obesitat infantil als Estats Units; la curiosa Make hummus not war (Trevor Graham, 2012), que tracta la particular guerra al Pròxim Orient sobre l'autoria de l'hummus; Rawer (Anneloek Sollart, 2012), sobre un nen que només menja aliments crus, o la pel·lícula catalana Menú Degustació (Roger Gual, 2013), una comèdia ambientada a un restaurant de gran luxe.Una de les novetats d'aquest any és la inclusió de clàssics del cinema combinats amb l'última tendència en còctels. Així doncs, es podrà gaudir d'obres mestres com La quimera del oro (Charles Chaplin, 1925); 2001: Una odissea a l'espai (Stanley Kubrick, 1968) o Casablanca (Michael Curtiz, 1942) i després degustar les creacions de grans especialistes en el món del còctel. I atenció perquè els xefs participants a la resta de sessions són de categoria, ja que hi trobem Albert Adrià -sí, és el germà-, Paco Roncero, Carles Abellán o els bessons Sergio i Javier Torres. Tots ells faran "showcookings" en directe després de la corresponent pel·lícula, un pla ideal per aquells que surten amb gana del cinema.

El Film & Cook 2013 també exposarà durant els dies de celebració una selecció de les obres rebudes en el seu concurs de fotografia gastronòmica, que està obert a tot el públic. Resumint, un esdeveniment curiós, diferent i que té un gran futur per davant.

Aquí podeu trobar tota la programació del Film & Cook 2013.

Fotografia de portada: alternativa.cccb.org
Text: Martí Aragonès
Correcció: Joanaina