21 de nov. 2013

LA COMISSÀRIA #10 "FADExpo". EL MILLOR DISSENY DE L'ANY 2013 A LA GRAPADORAJa fa temps que l’edifici del DHUB està obert al públic. Primer va ser la seu de les passarel·les del 080BCNFashion a les edicions del 2013, i part d’aquest es va utilitzar com a decorat per a alguns esdeveniments i programes com Etiquetats, de Televisió de Catalunya; però per fi, després de tot “el tinglado” de la FAD, aquest edifici, que ha agafat el sobrenom de la Grapadora per la seva forma arquitectònica, disposa de la seva primera exposició important. Aquesta no és altra que la “FADexpo”, que es podrà visitar gratuïtament fins al 5 de gener del 2014 i que reuneix peces que han sigut reconegudes com els millors dissenys i prototipus de diversos objectes del 2013, alguns dels quals han sigut guardonats amb els premis que atorguen cada any les associacions de les FAD a les disciplines d’arquitectura, interiorisme, disseny gràfic, disseny de moda i disseny industrial.

Tot i que l’edifici del DHUB és gegant, l’exposició de la FAD només omple la planta baixa, que tot i així és molt gran i ample i mostra un extens catàleg de productes, alguns dels quals reconeixereu ràpidament ja que molts han sigut mostrats abans al carrer o a les botigues. A les plantes superiors de l’edifici hi ha diverses exposicions temporals que podreu visitar, si us heu quedat amb ganes de veure més “innovacions artístiques”.

Tornant a la “FADExpo”, puc dir que hi ha diverses sales “temàtiques”, una de les quals mostra innovacions molt interessants, ja que són “nous mobles” per a la casa, i que et fan sentir dins d’un IKEA del segle XXII, per dir alguna cosa, ja que hi ha productes amb formes molt estranyes que encara no s’utilitzen i tenen un aire molt futurista, com una cadireta per a bebès molt imaginativa. La majoria d’aquests productes han sigut elaborats a escoles de disseny industrial.Una part d’una altra sala de l’exposició està dedicada a invents i obres molt creatives d’altres països. Allà podem trobar creacions vingudes de Glasgow, per exemple.

Centrant-nos ja en la sala gran, la general de l’exposició, podem esbrinar, abans que res, la figura d’uns maniquins que llueixen una roba molt estrambòtica, feta per alumnes de diverses escoles de disseny de moda de Barcelona i que et deixaran bocabadat ja que els materials amb els quals estan fets les camises, pantalons i faldilles són molt inusuals. Però qui sap, potser en el futur la gent portarà aquest tipus d’indumentària!

A la secció de l’exposició de cartellisme i “llibreria”, si es pot dir així, la gent trobarà des de cartells molt famosos, com els del Banc Sabadell que van comptar amb els rostres de David Carabén, Carme Ruscalleda o Quim Monzó per fer-los, fins a la portada de l’últim CD de Mishima, L’Amor Feliç, a part que també s’hi pot veure un recull de llibres i revistes il•lustrades molt interessants de fullejar. Hem de recordar que tot això està allà exposat perquè ha sigut guardonat o finalista al premi de millor disseny “català”, així que, entre els productes exposats, és normal que apareguin marques, cartells de festivals i diversos objectes que hem pogut veure en un centre comercial. A la “FADExpo” per això, no es valora ni la marca, ni l’empresa, ni el contingut, sinó que un s’ha de fixar més en l'original continent.

Un apunt interessant i divertit de l’exposició és que en una de les pantalles de l'exposició podem veure en bucle alguns dels anuncis més imaginatius de la televisió d’enguany, i és graciós comprovar que el de “A tomar por FANTA” està entre els seleccionats. Ja friso per saber quins seran els seleccionats l’any que ve!
Com podeu comprovar, la “FADExpo” és gairebé una fira de curiositats, on es pot trobar de tot, i on es pot passar una molt bona estona si s’està interessat en el disseny gràfic o de moda, sobretot. Si us quedeu amb ganes de saber-ne més, hi ha visites guiades de l’exposició durant tot el dia i fins i tot, un “tour turístic” per l’edifici. Si per altra banda, sou amants del cinema, podreu completar l’exposició de la FAD amb el cicle de Disseny i Cinema (Disseny, càmera, acció!) que se celebrarà al DHUB, a la Filmoteca de Catalunya i a altres indrets de la ciutat de Barcelona durant la resta de l’any i el 2014, i que passarà algunes pel•lícules interessants i d’autor com Mon Oncle de Jacques Tati o 2 ou 3 choses que je sais d’elle, de Jean Luc Godard.

Tot i així jo animo a tothom a visitar la “FADExpo” i no descarto a ningú, ja que crec que podria ser un bon pla per les vacances d’aquest Nadal. Entre tanta innovació i dissenys sofisticats i alhora casolans, potser se us pot acudir una bona idea per fer un regal original al vostre amic invisible o a la vostra parella!

Fotografia de portada: FAD
Text: Marina Cisa
Correcció: Montse V.