12 de nov. 2013

HASTA LA BOYA Y VOLVER


El conegut fotògraf Alberto Polo edita un llibre de fotografies de la gira de Los peces de colores (BCore Disc, 2009) de Nueva Vulcano i, a més a més, la banda de Barcelona publica un single anomenat Todo por el bien Común (BCore / La Castanya, 2013) amb dues cançons que es podrà trobar amb les 100 primeres còpies del llibre. Parlem amb l'Alberto.

L'Alberto Polo té algunes de les fotografies de concerts o grups que més m'agraden, com la mítica d'en Daniel Higgs amb la mà estesa i el tatuatge de l'ull enfocat, o les del llibre-sampler del 5è aniversari de La Castanya.

Precisament, li pregunto a l'Alberto això que presenti el llibre de Nueva com el seu primer havent-hi aquest de La Castanya ja publicat, compta com a meu però no sé si diria que és un llibre. És un projecte menys ambiciós que aquest que presentem ara.
Ara, amb el desè aniversari de la banda, aquest llibre ajuda a fer retrospectiva, però aquesta retrospectiva sorprèn que sigui en format visual i no amb riuades de lletres que expliquin que els Nueva representen una forma de fer les coses que m’agrada i que forma part d’una tradició de la subcultura pop, juvenil, punk, transgressora i plena de principis. I tot sense deixar de banda una gran sensibilitat.
Partint d’aquí, he intentat posar-hi de la meva part per tal de donar una visió personal del que és Nueva i una manera de fer, per tal que així tingués un interès més enllà, a un nivell fotogràfic, narratiu i estètic..
.

Anar de gira amb els Nueva és un viatge ple de trobades amb amics a cada ciutat o poble on van a tocar, una constant recerca de menjars casolans, algun bany a la platja i volum a tope sense gaires concessions.

I així ho plasmen les fotografies de l'Alberto. Sovint observo molt i disparo poc per tal de no ser molt invasiu, per tal de fer sentir còmoda la gent que fotografio, això ajuda a fer que la gent estigui còmoda i tot sigui més natural i així ho plasma, i se'ns mostra un grup d’amics que tenen una banda de rock i que pugen a una furgoneta per anar a tocar, visitar amics i menjar especialitats d’allà on van. Una història senzilla i honesta.

Aquest Hasta la boya y volver, el podeu comprar per 25€ i els 100 primers vénen amb el nou single de Nueva Vulcano. Ho podreu trobar a diferents botigues (com BCore Disc) o la mateixa web que s'ha fet per a l'ocasió.Però la notícia no només està al llibre, sinó que Nueva Vulcano publica single! Todo por el bien común, que es pot escoltar des d'ahir a spotify, conté dues cançons, "mogollón" i "todo por el bien común". En Manel, a una crònica d'un recent concert de la banda, deia que, escoltant les noves cançons de Nueva podies veure que era una banda en evolució, i que això li agradava. Jo coincideixo amb ell però amb l'inversament proporcional al davant. Nueva no els puc valorar racionalment, és d'aquelles bandes que només el temps podrà explicar i ressenyar amb la corresponent amplitud de mires que es mereixen. Ara tan sols podem gaudir-ne. I aquestes noves cançons encara no les tinc associades a cap paratge de la meva vida, i Nueva Vulcano és això: moments i relats de la meva vida.
Em llegeixo i em sento vell. Valorant positivament allò vell en contra del canvi i les noves maneres de fer. Em sento Flowers. Però sé que això només em passa amb Nueva i que això només ho soluciono empapant-me de les noves lletres, les noves guitarres, les noves línies de baix i aquests nous ritmes de bateria que de ben segur que en poques setmanes em faran somiar cantant.

I amb el nou single sota el braç, Nueva Vulcano es llança de nou a la carretera. Nosaltres ja els hem pogut veure al 1r Aplec de Badadura, o al St. Feliu Fest, o a aquest recent concert a València de la presentació del nou disc de Betunizer, però aquest encara han sigut concerts tímids, de posada a punt, de retrobar-se sobre un escenari, de retrobar-se amb les mirades còmplices a dalt dels taulons i a baix, entre els que coregen. Ara ja va de debò, Nueva s'enfilen de nou a una furgoneta amb els trastos per tornar a fer una gira com les que sempre han fet, visitant poble a poble tots els llocs a on els conviden, perquè ells són d'aquesta mena, ells són dels grups de tota la vida, de furgoneta i hores de carretera, d'escenaris pròxims al públic. De gires com les que il·lustra l'Alberto Polo a aquest Hasta la boya y volver.La gira:

12 de desembre, La Residencia, València, amb Cigüeña i Perro
13 de desembre, Velvet Club, Màlaga
14 de desembre, The Rincón Pío Sound, Don Benito
16 de desembre, La Faena II, Madrid
17 de desembre, La Faena II, Madrid
18 de desembre, Liceo Mutante, Pontevedra
20 de desembre, Bonberenea, Tolosa, amb Herena
21 de desembre, Arrebato, Saragossa, amb vàlius
22 de desembre, Estrapero Club del Ritme, Badalona, amb vàlius

Fotografia de portada: Alberto Polo
Text: Lluís Huedo
Correcció: Marta C.