4 de nov. 2013

CLIPS IMPERDIBLES - Martin de Thurah


De l’elegant rang de grisos de Lemoine saltem directament a un altre expert del treball d’aquestes tonalitats. Encara que ell no es dediqui sols a les imatges en blanc i negre, avui és el torn de Martin de Thurah, un dels molts protagonistes dels Imperdibles, de qui hem parlat més d'una vegada.

El primer cop que el vam tenir a la secció va ser pel clip de la cançó “The Bad In Each Other”, de Feist, guanyador de l’UK Music Video Awards del 2012 com a millor cinematografia. També va ser autor del “Retrograde”, de James Blake, que realment és una meravella tractada amb molta delicadesa (VÍDEO 1). Personalment vaig descobrir aquest home amb un vídeo que no va tenir lloc als Imperdibles, perquè encara no existien. Es tracta del treball per la cançó “Give Us A Little Love”, de Fallulah (VÍDEO 2). Aquest sí, com deia al principi, amb grisos, primers plans de rostres i desenfocaments.

De Thurah és un director danès, nascut el 1974, que no només ha estat mereixedor de premis pels videoclips que ha fet, sinó també per anuncis i curtmetratges. El més celebrat d’ell va ser l’anunci “Home” per a IKEA, amb el qual va guanyar dos premis (VÍDEO 3). Treballa amb la productora A+, que es dedica sols a realitzar audiovisuals per ser consumits en la web. A A+ també hi tenim Pablo Maestres, de qui en parlarem aviat, i el duet Bison, que han estat a la secció alguna vegada, també. De Thurah és un tot terreny que no només juga el rol de director sinó que també ha treballat els gràfics, els efectes visuals, com a animador i com a operador de càmera en diferents produccions com documentals per a televisió i curtmetratges.

El grup musical per a qui ha treballat més cops és MEW, entenc que per proximitat, ja que es tracta d’una banda danesa. De tota manera, és comú trobar en el repertori de produccions d’aquest director diversos treballs per a una sola banda, fet que trobo del tot comprensible. Per a mi, el millor és el de la cançó “Introducing Palace Placers” (VÍDEO 4).

I acabem amb el clip de “Who”, de David Byrne i St Vincent (VÍDEO 5), relativament recent i que potser ja coneixeu, però un must total dels treballs de De Thurah.

1.James Blake- “Retrograde”


2. Fallulah - “Give Us A Little Love”


3. “Home”


4. MEW - “Introducing Palace Players”


5. David Byrne i St Vincent - “Who”


Fotografia de portada: Extreta del blog Oh! Nena.
Text: Anna Dot
Correcció: Marta C.