4 d’oct. 2013

MÀRQUETING DE GUERRILLA: QUÈ ÉS?Ara que la crisi afecta una gran part del planeta, les idees per aconseguir vendre productes que abans es venien sols han de ser tan brillants com es pugui. És per això que el màrqueting està assolint cada vegada més importància (que no vol dir que es pagui més bé, ni molt menys). El concepte de màrqueting de guerrilla aconsegueix l'objectiu de captar clients de les maneres més originals. Si t'hem aconseguit captar amb aquesta entrada, això vol dir que el nostre màrqueting funciona i que segurament la resta de l'article també t'interessarà. Com sempre, després de l'hipersalt.


El concepte de guerrilla marketing no és gens nou, ja que data de final segle passat, però no ha estat fins fa pocs anys que ha començat a imposar-se, primer a les petites marques amb pocs recursos però ara ja està molt estès i ja el fan servir les companyies més grans del món, per arribar al consumidor de la manera més original possible i aconseguir un gran impacte, tot i que en principi es basa a crear impactes més petits. És un tipus de màrqueting extrem on s'intenta arribar a l'objectiu (consumidor) mitjançant idees i accions molt originals allunyades del màrqueting tradicional. Una manera de crear on "tot s'hi val", sobretot si causa un gran impacte, és innovador i poc convencional.


Productes d'estètica

Tot i que marques com Coca-Cola es reconeixen com de les primeres impulsores d'aquest tipus de màrqueting, són les petites empreses les que han fet resorgir aquesta mena de publicitat tan poc convencional, mitjançant cartells sorprenents, pàgines web, accions (com per exemple els ara famosos flash-mobs) o correus electrònics. Algunes d'aquestes campanyes van adreçades a un col·lectiu concret (com intenta Vodafone amb el seu producte Yu) i d'altres al públic en general, depenent del tipus de producte que s'estigui publicitant. Algunes d'aquestes campanyes són realment impactants, com us mostrem a continuació.


Pot ser més o menys ètic, sobretot depenent de quin producte i quina companyia, i potser el "tot s'hi val" no sempre hauria d'estar permès, però el que és clar és que la creativitat està cada cop més valorada (repeteixo que no més ben pagada) a falta d'altres menes de recursos com són els diners. Però també hi ha experts en el màrqueting de guerrilla en sectors no comercials, com ara la gent de Greenpeace, i segur que les seves accions sempre són recordades...Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Marta C.