8 d’oct. 2013

LLEGIR I ESCRIURE #14 | ALTERACIONS


Alteracions
Adrià Pujol
Any: 2013
Editorial: Males Herbes
Ironia, humor i absurd. El darrer llibre publicat per Males Herbes el signa Adrià Pujol: un cúmul d’alteracions i contraccions distribuïdes en diferents contes de marcada contundència i força irònica. Al Llegir i Escriure d’avui us fem cinc cèntims d’Alteracions.


Adrià Pujol és, a més a més d’escriptor, antropòleg, i aquesta darrera vessant professional es percep en la seva mirada sobre la realitat, curiosa i pendent d’allò que s’anomena la condició humana, i capaç d’una detecció precoç de les seves alteracions o invariabilitats. Alteracions és un llibre breu que recull uns quants relats estranys que ens mantenen alerta, en tensió i expectants –advertits per una veu narradora juganera i irreverent–, fins que el relat fa el gir espasmòdic i desconcertant. Els protagonistes: un Dom Quixot que no suporta més la humiliació del seu autor i vol tornar-li la jugada; un tal Jordi Capelleta que és una promesa literària i un egòlatra, i que veurà com la seva vida privada és de domini públic d’una forma escabrosa i paranoica; un músic guapet i bohemi que escriu sobre un burgès advocat... Tots ells titelles de la ment cruel d’un “autor” que al final sempre mostra certa compassió.

Com es pot veure al seu bloc, Adrià Pujol és una veu amant de la ironia, i l’humor i la distància que aquesta permet són sempre un reconfort. L’absurd també hi té presència, però no l’absurd filosòfic de Camus, sinó un absurd més Poe, més Pere Calders. Així, a través d’autors que es projecten en personatges, i personatges que es projecten en autors, de situacions delirants i atmosferes paranoiques, els límits entre la realitat i la ficció, entre l’atzar i el destí es fan volubles, i evidencien finalment que, en el fons, les diferències entre cada un de nosaltres són més que relatives, variacions d’un mateix esquema. I això més val que ens ho prenguem amb sentit de l’humor.

Fotografia de portada: Les Males Herbes
Text: Paula Juanpere
Correcció: Joanaina Font