18 d’oct. 2013

LA MODA DE LA CIGARRETA ELECTRÒNICASi algú de vosaltres ha estat durant els últims mesos a Itàlia haurà vist que hi ha un tipus de botiga que està a tot arreu: les botigues de cigarretes electròniques. Aquesta moda ha creuat Europa i ha arribat a l'Estat espanyol amb molta força, ja que el consum de tabac està molt estès. Les cigarretes electròniques, que treuen vapor en comptes de fum, volen substituir suposadament el nociu tabac convencional, però sembla que no és tot tan positiu. Per què? Després de l'hipersalt ho sabràs.


"Vaporitzar" o "vaporejar" (vaping en anglès) és la nova moda entre els fumadors. Les cigarretes electròniques, els estris culpables d'aquesta nova tendència, expulsen vapor en comptes de fum. S'apropa el Nadal i, amb molta seguretat, aquest pot ser un dels regals més venuts. Amb un preu al voltant dels 30€, l'èxit fins ara està arribant de tal manera que les botigues apareixen a tot arreu com si fossin bolets. L'aparell consta de tres peces: la bateria (que es pot carregar per USB amb un ordinador o adaptador de corrent), l'atomitzador i el dipòsit del líquid que es vaporitza, el consumible on hi ha el negoci.


Les possibilitats de negoci són infinites

L'aparell arriba per aportar un substitut molt més saludable i menys contaminant per al medi ambient. Però no és tot tan bonic: la SEPAR (La Societat Espanyola de Neumologia i Cirurgia Toràcica, encara que no coincideixin les lletres) i altres organismes han hagut d'intervenir-hi i, després de fer uns quants estudis, han alertat que algunes de les substàncies tòxiques contingudes al líquid que es transforma en vapor a la cigarreta digital són semblants (o, fins i tot, idèntiques) a les que hi ha al tabac convencional. Això es tradueix que pot ser tan dolent per als pulmons com les cigarretes de tabac, cosa que vol dir que també podrien arribar a provocar càncer. Però no ho poden demostrar científicament a curt termini.

Darrere d'aquest èxit hi ha gent que no està igual de contenta. Per exemple els estanquers (òbviament) reclamen que es reguli aquest producte i que s'investigui més profundament si són un mètode per deixar de fumar o un substitut del tabac. Els fumadors passius es queixen que gràcies a un forat legal es poden fer servir aquestes cigarretes a llocs on està prohibit fumar tabac convencional. I molts experts en salut demanen que s'investigui més profundament per veure els possibles efectes nocius que pot tenir aquest nou producte.


A Jamica ja han començat les protestes

Ens agradi o no, el tabac i tot el món que l'envolta és un dels grans negocis al voltant del qual hi ha molta gent que viu de tot això. És un fet que és un producte molt nociu (no entrarem a comparar-ho amb res, parlem de fets científics), però també és igual de negoci el que intenta aprofitar-se dels qui volen deixar-ho. Més o menys ètic, millor o pitjor per depèn qui, si el negoci creix, segurament tindrem cigarreta electrònica per molt de temps. Serà el regal del Nadal? Ja ho veurem.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Montse V.