16 d’oct. 2013

LA COMISSÀRIA #8 RECORDS D'INFÀNCIA: LLAPIS I ACCIÓ... ROSER CAPDEVILA DIBUIXAEl dia 8 d’octubre es va inaugurar, al Palau Robert, una de les exposicions més “cuquis” que hi haurà a la ciutat de Barcelona durant els pròxims mesos: "Llapis i acció... Roser Capdevila dibuixa". Fins a finals d’abril del 2014, nens i grans podran gaudir gratuïtament d’aquesta exposició molt completa que ens acosta a la figura de Roser Capdevila, recordada per tots com la dibuixant i creadora de les tres bessones, uns dibuixos que van marcar la infància de més d’una generació i que, tenint en compte el tipus de públic que rondava per les sales els primers dies, segueix estant vigent a la vida dels nens catalans.

"Llapis i acció... Roser Capdevila dibuixa" és una exposició que emociona i que t’evoca, irremeiablement, al teu “jo petit”. El més sorprenent de l'exposició és que no se centra exclusivament en les tres bessones, sinó que intenta demostrar que aquestes van ser només una de les múltiples creacions de la dibuixant. Així doncs, començant des de la seva infància, les sales estan amanides d’històries inèdites que va escriure Capdevila per a publicacions franceses o japoneses, molt divertides, com una petita història autobiogràfica sobre el problema que suposava tenir els cabells arrissats en un moment en el qual totes les altres nenes els portaven llisos.

Durant l’exposició veiem diferents facetes de la dibuixant, que va ser mestra i era tota una manetes, fent des d’instruments musicals de “cartró”, amb els quals es divertia amb els seus amics, a diferents davantals i objectes estampats (durant una època va tenir una empresa d’estampats amb la seva germana), o auques i caixes on posava els regals pels seus familiar, fins a teatrets molt elaborats que s’ha dedicat a fer al final de la seva trajectòria amb cabarets molt complets i simpàtics poblats de ninots que ella mou amb uns fils i amb els quals fa representacions casolanes, amb ballarines i músics de jazz, als seus fills i néts.

L’exposició compta amb els primers esbossos que Capdevila va fer pel celebrat capítol de les tres bessones i Antoni Gaudí, la primera historieta que va dibuixar i escriure sobre la “vida” d’una màquina de cosir -des que es construeix fins que acaba a un museu com a relíquia-, i un conte de la bruixa avorrida que segueix el model de la rateta que escombrava l’escaleta.

Tot això està amanit amb una explicació detallada de la pròpia vida de l’artista, on es parla del fet que l'artista hagués hagut de cuidar de tres bessones (acompanyat del primer conte que va fer sobre aquestes nenes tan entremaliades: Anna, Teresa i Helena), o del seu accident farà pocs anys i que li ha causat un problema de vista permanent.

Pels més curiosos, s’ha de dir que l'exposició compta amb els últims dibuixos que ha fet Capdevila fins a la data, de manera privada i mordaç, i que la majoria d’aquests critiquen la situació política actual del país, la crisi dels mitjans de comunicació i els problemes de l’aprofitament d’Espanya amb Catalunya i, en aquests, s’hi pot trobar des de la Merkel i el Sarkozy fins a en Xavi Coral i l’Espartac Peran del programa “Divendres”, on Roser ha sigut convidada unes quantes vegades.

En conclusió, us recomano que entreu al Palau Robert i viatgeu a la vostra infància amb l'ajuda dels tendres i amables dibuixos de Roser Capdevila i sobretot que aneu acompanyats de tots els petits que trobeu (fills, nebots, germans petits, etc.) perquè tots us pugueu meravellar amb un producte sorgit a casa nostra i que ens porta a mons impossibles i als contes més famosos amb només quatre ratlles molt ben fetes.


Fotografia de portada: XX
Text: Marina Cisa
Correcció: Joanaina Font