24 d’oct. 2013

JOSEF AJRAM. MITE O ESTAFA?Qui llegeixi la premsa esportiva local sovint, segurament alguna vegada haurà llegit o sentit parlar de Josef Ajram. Potser també haureu sentit parlar d'algun dels seus llibres (de fet nosaltres hem fet alguna menció, però de manera anecdòtica). Però aquests dies ha estat molt present en les xarxes socials gràcies als seus seguidors però, sobretot, pels seus detractors. Vols saber què ha passat i el què pensem? Després de l'hipersalt t'ho diem.


Josef Ajram és una persona que, agradi més o menys, s'ha proposat convertir-se en un producte. I no va gens desencaminat. Per qui no conegui la seva història, es tracta d'una persona que no va aconseguir acabar els seus estudis universitaris perquè els va deixar per una de les seves passions: la borsa (és un day trader). Però tot i que trobava emocions prou fortes en aquesta feina, va decidir buscar-ne d'altres i va començar a competir a diferents proves extremes, com ho són els Ironmans, una pràctica esportiva filla del Triathlon on les proves són molt més fortes (3,86 quilòmetres nedant, 180 de bicicleta i 42,2 de cursa). I és aquest àmbit de la seva vida el que l'ha portat a la polèmica.


Producte? Que va...

Per preparar-se per aquestes proves cal tenir uns entrenaments molt intensius i una disciplina molt forta, però que sembla que a Ajram el motiva, o això és el que ell intenta comunicar als seus seguidors. Tots aquests i més pensaments que el van portar a portar aquesta vida es recullen en els diversos llibres que ha escrit, una de les maneres per aconseguir convertir-se en un producte. A més, gràcies a la seva experiència amb l'especulació en borsa, no només ha escrit un llibre sinó que també dóna seminaris sobre la matèria. Els seus seguidors són un munt, però també ho són la gent que opina que Ajram és una estafa.

La setmana passada, Ajram va intentar dur a terme una de les proves més dures que hi ha: 7 Islands (7 Ironmans a cadascuna de les Illes Canàries durant 7 dies seguits). Al segón dia va decidir abandonar. De fet, fa 2 mesos va abandonar una altra prova també molt dura argumentant que ho feia per preparar-se per aquest darrer Ironman a l'arxipèlag canari. I per si no era poc, va tancar el seu Facebook després de l'allau de crítiques rebudes, tot i que els seus arguments semblen que eren altres (i poden semblar contradictoris a la vegada). L'any passat també va intentar aquesta prova amb el mateix resultat: va abandonar.


Diuen que Red Bull comença a tenir dubtes amb Ajram

Ningú pot posar en dubte que l'esforç per aconseguir moltes de les proves finalitzades per Ajram és molt gran, però molts dels seus crítics (molts dels quals són esportistes professionals i amb reconeguts mèrits) es queixen de que un "suposat" esportista, patrocinat des d'abans d'aconseguir cap repte (Red Bull, Polar, etc) gràcies al que diuen que és "saber-se vendre". Diuen també que hauria de preparar-se més, hauria de "vendre menys fum" i respectar més als esportistes de debó (els professionals, que no venen els seus èxits) o hauria de deixar de viure de fites passades o d'intentar finalitzar-los en comptes de guanyar-los.


Fotografia de portada: Josef Ajram
Text: Christian Peña
Correcció: Pendent

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Els entrenaments per llarga distancia no destaquen per ser intensius. El 7 islands no es una de les proves mes dures que hi ha -de fet no es una prova si no un repte que s'ha montat ell solet-

Anònim ha dit...

Jo és que no el suporto, però bàsicament per la seva faceta especulata.