21 d’oct. 2013

HOMENATGE A ELLIOT SMITH AL SIDECAR


Mai sabrem quina va ser la causa principal de la mort d'Elliot Smith. Bé, més que la causa, qui va provocar-la. El que sí coneixem és la influència que l'autor de Figure 8 ha representat per a tota una generació de músics. 10 anys després de la seva defunció, Wences Aparicio (baixista de Nueva Vulcano) i la gent del Sidecar han organitzat un homenatge per recordar al de Portland i recaptar fons per a la seva fundació. L'acte serà aquesta nit, 21 d'octubre, a la popular sala de la plaça Reial i hi actuaran artistes com en Joan Colomo, la Maria Coma o The New Raemon, que versionaran el cantautor en un concert històric i, segurament, irrepetible. Per saber-ne més coses hem parlat amb en Wences, heroi d'aquesta plana amb Nueva Vulcano i programador de la sala superior de Sidecar.


Com sorgeix fer un homenatge a Elliot Smith precisament ara i a Barcelona?
Els del Sidecar sabíem del 10è aniversari de la seva mort i vàrem contactar amb l'Elliott Smith Memorial Found, que treballa conjuntament amb dues organitzacions: Ouside In (dedicada a l'ajuda per a la inserció laboral de nens i joves pobres que viuen als carrers de Porland) i Free Arts for Abused Children (que lluita contra l'abús infantil). Els vam proposar fer un homenatge en forma de concert per recaptar fons per aquesta fundació. Va ser llavors, en entrar al web oficial d'Elliott Smith, quan vàrem veure que en ciutats com Porland, Kansas City, Omaha, Londres i Tòquio també estaven organitzant concerts d'aquest tipus.

L'Elliot Smith va ser personatge que va crear molt interès amb la seva música. Dins d'alguns cercles musicals, juntament amb Lou Barlow, Smith ens va fer creure en la música folk/pop i molts músics es van inspirar en les seves cançons. Parlo de gent com Ramón Rodríguez (The New Raemon), Xavi Calvet (Bullitt), Jordi Lanuza (Inspira), Dani Vega (Mishima), Eric Funtes (The Unfinished Sympathy, Eric i el Mal) o amb mi mateix. Molts d'aquests músics estan al concert i ens sorprendran en temes on col·laboraran entre ells.

El Sidecar és el lloc escollit...
Sí, de fet la idea sorgeix del mateix Sidecar, que es va posar immediatament en contacte amb mi perquè sabia de la influència que va tenir Elliott Smith en molts dels grups i cantautors amb qui estic en contacte. El fet que jo estigués treballant pel Sidecar com a mànager/programador dels DJ del Bar del Sidecar va facilitar les coses.

Sent tu el màxim responsable de l'homenatge, com n'has seleccionat les bandes que hi tocaran?
La selecció dels grups ha sigut molt més fàcil del que em pensava, ja que grups i cantautors com The New Raemon, Dani Vega, Jordi Lanuza, Joan Colomo ja el coneixien, i fins hi tot tenien versions ja fetes en el passat. L'entorn postpunk, rock, rock experimental, hardcore melòdic de grups integrants de discogràfiques com BCoredisc, Aloud Music, La Castanya, Famèlic eren grans coneixedors de la seva música.

Quines sorpreses ens esperen aquesta nit?
El concert començarà amb els cantants que hagin triat tocar les cançons de l'Elliott sols. Marc Teichenné (Rippers), Wences Aparicio (Nueva Vulcano), Espaldamaceta, Valentín (Radybaum) + Dani Ferrer (Love Of Lesbian), Joan Colomo i Vete, Vete (ex OVNI) obriran el concert.

Després, les diferents bandes faran interpretacions de cançons de la seva última etapa, quan tocava amb banda. Cançons dels discs Figure 8, XO i Either/Or.

Estic segur que es viuran moments memorables quan membres de grups diferents s'agrupin per fer col·laboracions amb algunes cançons. És el cas de David Ferrer (LOL) amb Valentin (Radybaum), Maria Coma amb Dani Vega (Mishima) i Jordi Lanuza (Inspira), i altres sorpreses que s'aniran descobrint durant el concert.

Recomanem que el públic assistent porti les seves cançons apreses perquè també col·laboraran a fi que aquest concert es recordi durant molt de temps.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Jordi Garrigós
Correcció: Joanaina Font