14 d’oct. 2013

GIRONA NETA M'ENAMORA


L'eslògan "Girona neta m'enamora" acaba de complir vint anys, i el seu fruit és un èxit rotund, com a mínim, pel que fa a cultura musical. Un any més les festes de St. Narcís, patró de Girona, estan exemptes de música de soca-rel alternativa, independent i de qualitat. Alguna cosa a rascar hi ha, sens dubte, però de minsa, fa plorar.

No entrarem en comparacions. No amb les festes de Barcelona, faltaria menys, ni tan sols amb cap dels seus barris, com Gràcia, Sants o Poble Nou. Tampoc compararem el Sant Narcís amb la Santa Tecla. És més, no les compararem ni amb les de Sant Feliu de Guíxols.
Les festes de Girona són incomparables. El que surt pels altaveus de la Copa és més pulcre i inofensiu que una esterilitzadora de biberons. Com a mínim el cartell d'aquest any també es correspon amb aquesta màxima.Abans d'abordar les 4 coses fora de la programació oficial que valen la pena, passem a enumerar el millor d'aquestes festes a la Copa: La iaia, Nyandú i Oques Grasses, el divendres 25; Obrint Pas, el 26; Els Catarres, el 28; Empty Pockets Jam Band i The Free Fall Band, l'1 de novembre. Això és tot.

Sense més comentaris intentarem contagiar-nos de l'esperit festiu de les mosques colloneres que tot St. Narcís du al voltant. Parlem de les Fires Populars, i d'alguna cosa més.
La primera data a tenir en compte és la de la Maria Rodés, el dimecres 30 a les 19.30 h. L'Estació Espai Jove. Les Fires Populars, organitzades per diversos col·lectius, gairebé tots independentistes, ens tornen a sorprendre amb un petit concert amb molts quirats, serà al segon Ferreries Vives de l'Ateneu 24 de Juny, i hi tocaran els vàlius i Liannallull, dos dels grups que més ens estan agradant últimament. Serà el dissabte 2 de novembre, dia que també hi haurà un nou Corremosques, la festa més absurda i divertida de Girona. Les consignes són clares: no volem toros però sí uns San Fermines, així que tothom de blanc amb el mocador a joc i a córrer pel barri vell sota l'atenta mirada amenaçadora de La Mosca (un carro de supermercat decorat a un xino). També donen premis honorífics als millors ginys matamosques. Un altre aspecte que tenen molt cuidat és el del pregó de la festa; si l'any passat va el va fer l'heroi local Josmar, aquest any, esvalotats per l'ànim de superació, n'asseguren una de grossa. Enguany els participants del Corremosques rondaran la ciutat intentant matar les mosques d'aquesta Girona que de neta que ha quedat han de ser de fireta.


Pregó del Corremosques de l'any passat, amb un mosso amb la indumentària reglamentaria i en Josmar, que seria el de l'esquerra

Fotografia de portada: vàlius
Text: Lluís Huedo
Correcció: Marta C.

4 comentaris:

mE dj ha dit...

Discrepo profundament amb el destacat de la programació oficial. Per a un servidor només es salven aquests paios: http://losmambojambo.bandcamp.com/

sonsistem ha dit...

Girona neta m'enamora? No ho havia sentit mai! Si cas "Girona m'enamora"...que ve d'una sardana que crec que té bastant més de 20 anys! Pel que fa a la crítica...totalment d'acord, barraques de Girona cada any fa més pudor!

Lluís Huedo ha dit...

Albert, coneixes els vàlius? o Liannallull? Estic segur que t'agradaran!

Sonsistem, Girona Neta M'enamora va ser una campanya de l'ajuntament que va començar al 1993, (aquí l'únic que he trobat a internet referent: http://archivo.elperiodico.com/ed/19930918/pag_022.html ). Estava als contenidors, als camions de la basura, i altres, si no recordo malament. Tipus el BCNeta de Barcelona. Obviament aquest lema el deurien treure de la sardana.

Tom Hagan ha dit...

Girona m'enamora, però no em sento correspost