8 d’oct. 2013

FRESSA, MELODIA... ACCIÓ


Camina i Oblida
Súper Gegant
Any: 2013
Discogràfica: Indian Runners

Fa dos o tres anys el festival In-Edit va programar un documental Upside Down sobre la història del segell Creation Records. Sí, home, la iniciativa d’Alan McGlee que va aglutinar la millor música factura a les illes britàniques durant els anys vuitanta. Juraria que algun dels membres de Súper Gegant no es va perdre aquesta projecció. I si no és així, tant és, que la imaginació no t’espatlli mai un bon titular. La qüestió és que, de ben segur, entre els discos que més hauran escoltat o entre els seus preferits, en deu haver més d’un editat per aquest segell. I amb això ja ens fem una idea de per on van els tiros.

I seguint amb aquesta línia, podria enllestir aquesta ressenya parlant del fet que són els Jesus and Mary Chain d’aquestes contrades, i apa, a per una altra cosa. I sense deixar de ser una aproximació correcta deixaria bastantes coses sense explicar. L’abundància de mitjos temps, la combinació de melodies i soroll i també els ritmes percutius han estat la gran aportació dels germans Reid a la història de la música. I en la mesura que els SuperGenat es troben molt còmodes amb aquesta fórmula, podria explicar aquesta comparació. Ara bé, l’inici amb "Ombres" ens porta a algun lloc de mitjan dels noranta del segle passat. Mentre que en "L’Abisme" es veu la fórmula més pop, que també es pot escoltar en el deliciós final de "Torna", una de les millors del disc segons el meu parer. Per acabar de reblar el clau, "L’Aigua fosca del pou" té un aire que si no és folk, almenys és tant lluminós que convida a cantar aixecant els braços.
En el text promocional, asseguren que els ha costat 33 anys facturar aquest disc. La brometa resulta previsible: esperem no haver d'esperar 33 anys més per poder escoltar el segon. A pesar d’això, denota una seriositat i respecte per les composicions que un mateix fa que és digne d’admirar. El disc és més que correcte tant a nivell musical com de producció amb el que, en teoria, seria fàcil defensar-lo en directe per on calgui. L’atzar i les circumstàncies diran, però aquest 2013 ens deixa Camina i oblida, un altre molt bon treball a tenir en compte.Fotografia de portada: Super Gegant
Text: Joan Palahí
Correcció: Joanaina Font