21 d’oct. 2013

CLIPS IMPERDIBLES - Yoann Lemoine


Yoann Lemoine, segurament més conegut pel seu projecte musical Woodkid, ha estat un dels grans protagonistes d’aquests 100 dies de Clips Imperdibles per culpa dels seus elegants clips.


Nascut el 1983 a Lyon, Lemoine va estudiar il·lustració, va treballar de dissenyador gràfic i més tard, quan treballava en un estudi de producció a París, va sentir la curiositat que el portaria a agafar una càmera de vídeo i començar a gravar i a realitzar les seves primeres creacions. A dia d’avui ja compta amb un bon portfolio i amb una bona pila de premis i nominacions ben merescuts.

Al contrari de molts altres realitzadors i realitzadores, com per exemple Isaiah Seret, de qui realment costa molt trobar informació personal a la xarxa, Leomine ha cedit una bona colla d’entrevistes que ens permeten entendre quina mena de persona és i rebre els seus treballs d’una manera diferent. En una vídeo-entrevista que li van fer des de Creatie, explica com s’ha trobat fugint d’una disciplina a una altra sacrificant la professionalització per obtenir-ne a canvi el risc. I és precisament aquest risc, suposo que amb una dosi extra de perfeccionisme, el que l’ha portat a dirigir clips tant per a representants del pop americà nyonyo més comercial, com el de Katy Perry, fins a treballar amb Lana del Rey, Mistery Jets (VÍDEO 1), The Shoes (VÍDEO 2), Yelle o Moby.

El seu projecte musical Woodkid comença el 2010, encara que el seu primer disc no surt fins un any més tard. De tota manera, Lemoine ja utilitzava alguns dels seus treballs com a director per posar la seva música de banda sonora, tal com veiem en el curtmetratge que va realitzar per a la marca de moda Vogue el 2010 (VÍDEO 3). En aquest descobrim l’estètica tant musical com visual que el director francès mantindrà per a Woodkid, com a mínim, fins a dia d’avui. I esperem que duri, perquè és fantàstic. El tractament dels blancs i negres denota una rigorositat del tot insistent i una narrativa completament cinematogràfica. Amb personatges de ficció i paisatges increïbles, tot plegat dins una atmosfera fosca i amb la música dramàtica que Lemoine composa com a banda sonora. Podem veure-ho en clips com “I Love You” (VÍDEO 4), o “Run Boy Run”, que de ben segur que molts de vosaltres ja haureu vist.

Per si tot això us sembla poc, els directes de Woodkid tampoc es queden curts. Flipeu amb el vídeo del concert que va fer a Le Grand Rex de París el setembre de 2012 on absolutament cada detall del directe està controlat (VÍDEO 5).

1. Mistery Jets - “Dreaming of Another World”


2. The Shoes - "Wastin’ Time"


3. "Lights"


4. Woodkid - "I Love You"


5. Woodkid - “Baltimore Fireflies” i “Stabat Mater” a Le Grand Rex (26/09/2012)


Fotografia de portada: Extreta del web Shots.
Text: Anna Dot
Correcció: Joanaina Font