13 de set. 2013

VERSUS: FAUST VS. THE TELESCOPESFAUST. DIMECRES 18 DE SETEMBRE. MUSIC HALL. 20 H.

Clàssics del krautrock a l'altura de Can, Neu!, o Cluster, amb prou feines van durar quatre anys com a grup a principi dels anys setanta. Als anys noranta van reformar el conjunt, i a mitjan dècada passada aquest es va escindir en dues bandes: la que podrem veure a Barcelona és la formada pels seminals Werner Zippi Diermaier i Jean-Hervé Péron, així com per l'artista anglesa Geraldine Swayne i el músic avantguardista francès Philippe Petit (l'únic que no apareix a la foto de dalt).

THE TELESCOPES. DIMECRES 18 DE SETEMBRE. BE GOOD. 20 H.

Coetanis de The Jesus & Mary Chain, My Bloody Valentine i Spacemen 3 dins la fornada de bandes angleses de rock, noise, i psicodèlia de final dels anys vuitanta, van aturar la seva activitat durant gran part dels anys noranta, i en el present segle han anat apareixent de forma intermitent, cada cop amb menys membres originals. Actualment, de la primera formació del grup tan sols queda Stephen Lawrie (veu, guitarra), i, tot i que el seu nou disc, l'imminent "Harm"(2013), ha estat gravat amb músics de The Brian Jonestown Massacre i LSD and The Search of God, en directe acompanyen el cantant els components dels teloners d'aquesta gira, One Unique Signal.


ELS CINC ASSALTS

- Proposta escènica: round per a Faust

A priori, ambdues formacions es limitaran a actuar en format clàssic de grup de rock (tot i que es poden esperar sorpreses pel que fa als alemanys), però, si passem a la vàlua dels nous membres, Swayne i Petit gaudeixen d'un prestigi que no és equiparable al dels desconeguts One Unique Signal (es mereixen el benefici del dubte, això sí, i encara més amb onze anys de trajectòria). A més, tot i que no van venir amb la mateixa formació, sembla ser que els britànics van oferir un concert bastant lamentable l'any passat a Madrid.

- Assiduïtat: round per a The Telescopes

A Faust els hem pogut veure poc (i ja ha plogut des de l'últim cop: juny del 2008, dins el Daydream Festival –sí, aquell concert de Radiohead amb una dotzena de teloners–, i és la formació d'Irmler la que va passar per aquí) però els hem pogut veure, mentre que The Telescopes, senzillament, s'estrenaran a Barcelona amb aquest concert.

- Sala: round per a Faust

Tot i que ambdós locals (Music Hall per als alemanys, i Be Good per als anglesos) són perfectament adients a les característiques sonores dels concerts que s'hi faran, el primer s'imposa al segon perquè està al centre de la ciutat; té, en quantitats raonables, més aforament (és a dir, més comoditat si s'omple); i presenta una estètica més atractiva per fosca (que, en un concert com el de Faust, sempre ajuda a posar-se en situació només arribar).

- Repertori: round per a Faust

La quantitat marca la diferència en aquest apartat: mentre Péron i companyia podran triar dins un repertori format –oficialment– per deu àlbums (no compto "Faust is last"(2010), realitzat per l'altra escissió del grup), i, a més, el seu darrer "Something dirty"(2011) és un treball notable, ja s'ha anunciat que Lawrie i els seus músics només interpretaran peces de "Taste"(1989), "The Telescopes"(1992) i del nou disc. Potser sigui millor així, però el setlist també serà més previsible.

- Valor afegit: round per a The Telescopes

Aquí, la victòria és clara per als anglesos: al seu concert hi haurà teloners, mentre que Faust no en tindrà; i els preus de les entrades són de 15€/18€, per 21€/24€ dels alemanys. Això sí (i parlo per experiència pròpia al primer concert del cicle de psicodèlia roquera que s'està realitzant a Be Good), és probable que patiu menys amb l'hora de tancament del metro al concert del grup de krautrock.

CÒMPUT DE CONDICIONANTS: 'COMBAT' PER A FAUST

Fotografia Faust: The Sidney Morning Herald
Text: Arnau Espinach
Correcció: Marta C.