6 de set. 2013

ORDINADORS "DE BUTXACA"Quantes vegades hem vist una pel·lícula futurista on apareix tecnologia que creiem que encara no existeix? I quantes vegades ens adonem que realment sí que existeix? Doncs això passa amb els ordinadors "de butxaca". No estem parlant ni de mòbils, ni de smartphones, ni tablets ni phablets. Parlem dels ordinadors de casa però de mides molt petites, ja sigui per connectar a la tele o per "crear" robots de manera relativament senzilla. Vols veure el futur? El tens després de l'hipersalt.


Aquests últims dies he estat buscant una alternativa econòmica a un Mac Mini, que per als qui no saben què és, és un ordinador de la mida i la forma d'un tupperware però gairebé amb les mateixes prestacions que un ordinador de casa (coneguts com a ordinadors de sobretaula). El problema que té, com gairebé qualsevol producte d'Apple, és que té un preu molt alt. No es pot negar la seva qualitat, però com a segon ordinador de casa i per l'ús que se li arriba a donar, és una mica massa. Realment, el que jo necessito és un ordinador connectat a la meva tele per poder reproduir contingut multimèdia, navegar per Internet i, segurament, poca cosa més.


Això tan petit és un ordinador

Com a primera alternativa, i cada vegada agafant més terreny, vaig trobar els Android Mini Pc. Són uns ordinadors d'una mida similar a la d'una clau USB, i tenen connexions per a la tele via HDMI (alta definició) i entrada USB per si vols endollar un pendrive o un disc dur. Funcionen amb el sistema operatiu Android de Google, igual que els telèfons mòbils, amb la qual cosa qualsevol aplicació que puguis instal·lar a un telèfon amb Android la podràs posar al teu petit ordinador. I si tens un mòbil amb aquest sistema, ja no et caldrà comandament a distància, ja que existeix una aplicació que controla l'ordinador, fins i tot amb teclat tàctil a la pantalla.

Però per als que busquen alguna cosa més i, fins i tot, amb un preu més baix, també comencen a destacar les Raspberry Pi. En principi eren petits ordinadors per a què els estudiants poguessin remenar i fer les seves proves. Però s'ha començat a expandir la seva comercialització. Es tracta d'una petita placa que endollada amb un carregador de mòbil a la corrent, et permet tenir un ordinador connectat a la teva tele. El seu sistema operatiu és Linux, la qual cosa ho complica tot una mica si no som usuaris avançats, però a Internet hi ha molts tutorials per instal·lar gairebé de tot. A més, amb petites extensions electròniques, podem "crear" les nostres solucions domòtiques (sensors de temperatura o de moviment, càmeres de vigilància per Internet, intercomunicadors...).


El nostre ordinador de butxaca versió crafty

Els preus dels Android Mini Pc volten els 50-80 € mentre que la Raspberry Pi té un preu que oscil·la entre els 30 i els 40 €. Problemes? Sobreescalfament, en els primers; falta d'electricitat, en els segons. Això sí, el suport que trobareu a Internet sobre aquests petits ordinadors és molt gran en ser sistemes lliures (ni Apple ni Windows ho són) i amb preus molt i molt econòmics. I jo encara no ho tinc del tot clar...


Fotografia de portada: r-b-c.info
Text: Christian Peña
Correcció: Montse V.