25 de set. 2013

ENTREVISTA A BLACK YAYA (HERMAN DUNE) PER 4 COCOS


Fa un parell de mesos vam rebre aquest correu del Joan Vich, un dels responsables del segell mallorquí Primeros Pasitos i mànager a Espanya de Herman Dune:

“Tenc en Yaya Herman Dune i en Turner Cody fent una gira d'amistat per Europa, començant a l'End of the Road i acabant a Espanya, i voldria fer el 26 de setembre a Barcelona. En aquesta gira l'important no són els calés sinó que els llocs i els promotors molin, l'encàrrec exprés d'ells és 'llocs que m'agradin a mi'."

Aquesta ha sigut sempre una de les premisses per a qualsevol cosa que hem fet els 4 Cocos. És la mateixa que la de moltes promotores petites i col·lectius que organitzen concerts a Barcelona de forma no professional. Tractar la gent com t'agradaria que et tractessin a tu. Quin sentit tindria fer el contrari? Vam explicar al Joan com solem funcionar: intentarem que l'entrada sigui el més barata possible, els prepararem un sopar, intentarem que vingui gent i els donarem tots els diners de l'entrada. No podem prometre cap caixet però sí que els tractarem tan bé com puguem. De seguida ens van contestar que endavant, va ser molt fàcil.


La nostra idea quan ens vam ajuntar els 4 Cocos per començar a muntar alguna cosa era poder veure els nostres grups favorits tal com ens agradaria veure'ls sempre: en un ambient sa on ningú estigui venent res estrany. Sense cap marca pel mig, sense gaire intermediaris i on tothom se senti part activa del concert. No té cap mena de mèrit, de fet ho podríeu fer qualsevol, us ho recomanem molt. Clar que el tema de les sales és una dificultat d'aquesta Barcelona postal, però si soleu anar a concerts a la ciutat, segur que se us acudeix un lloc o un altre. Nosaltres tenim la sort de tenir la complicitat del Sandro i l'Antonio del Rocksound, que ens ho posen facilíssim i ens ajuden tant com poden.

Tornem a l'origen: va ser molt fàcil dir al Joan que sí, ens ho donava pastat. Dins els 4 Cocos hi ha alguns fans bojos de Herman Dune. Els veterans que llegiu això recordareu com vam arribar a cremar Mas cambios o Not on top, i potser vau participar de la recerca de CR-Rs en solitari dels seus 2 cantants, l'André (ara, Stanley Brinks) i el David-Ivar, “Yaya”. Nosaltres ho vam fer: a cada concert de Herman Dune arribàvem els primers per mirar la paradeta de discos. Així vam descobrir als Wave Pictures, per exemple, amb qui tenien algun disc conjunt. Tampoc no us volem dir mentides: vam tenir un petit desengany amb el grup quan van sortir al famós anunci de la cervesa. Era un desengany de fan una mica adolescent que ens fa molt feliços haver deixat enrere. Herman Dune segueixen sent un dels grups favorits de part dels 4 Cocos (no tots som tan fans, però això també és una norma del col·lectiu: si algú s'emociona, la resta es deixa contagiar). Aquest estiu ens hi hem tornat a enganxar amb ganes, i ens ha fet molt feliços que el Yaya estigui en tan bona forma, perquè té cançons noves i contagien alegria de viure. Tant de bo us apropeu dijous al Rocksound per compartir-les amb nosaltres.

Els amics de Gent Normal ens van demanar si podíem escriure alguna cosa sobre el concert. Nosaltres els hem enviat aquesta parrafada, i unes quantes preguntes al Yaya. Aquí les teniu.

El nou disc no sona com cap dels teus discos en solitari. És un tipus de cançó que tenies en ment des de feia temps o és una reacció per intentar mantenir la teva música fresca i divertir-te provant coses noves? Com vas treballar amb Yuksek per acabar les cançons?
No ho sé. Són una pila de cançons bastant diferents, crec... Vaig recórrer a Yuksek perquè un cop acabat el disc i a punt de finalitzar-lo, l'estudi on estava treballant va desaparèixer amb les cançons. Vaig haver de començar un altre cop des del principi i hauria estat massa dolorós començar de zero i fer-ho tot jo sol. Havia sentit que a Yuksek li agradaven molt les meves cançons, així que li vaig demanar si volia treballar en les mescles del disc

Amb alguns amics solem separar els músics entre “els agrada la música soul o no”. Això es pot notar en alguns artistes encara que facin una cosa molt diferent al soul. Ho pots notar a Fugazi o ho pots notar en alguns cantautors com Little Wings, la Kimya Dawson o als teus discos. Tenen aquesta alegria, fins i tot les cançons més tristes, que pot fer-te acabar ballant. Mai t'hem vist tocar en solitari però tots els amics fans de Herman Dune pensem que no necessites gaire per fer-nos ballar. Com serà el concert?
M'encanta la música soul, des de Lee Dorsey a James Brown, passant per Otis Redding o Irma Thomas, hi ha cançons boníssimes i grans músics. Crec que les bones cançons fan ballar la gent perquè és la seva manera d'involucrar-se en el procés, de respondre la seva qualitat mentre la tenen al davant. Però no vingueu al concert per ballar. Segons la meva opinió, si no ets algú com la Lady Gaga o pitjor és simplement una cosa que passa de vegades.

Vas fer un disc de versions del Shot of Love del Bob Dylan. És el teu artista favorit? Quantes cançons d'ell saps tocar?
Bob Dylan és la influència més gran en la meva música. Crec que les seves cançons són joies universals, em sé moltes de les seves cançons i les toco sovint.

Com que no hem sentit el disc sencer, pots dir-nos alguns discos que t'inspiressin a l'hora de compondre'l i gravar-lo?
Mmmm... no és la meva manera de funcionar, però suposo que podria dir Magical mystery tour, Nashville skyline, Mutations i Dre2000.

Pots explicar-nos alguna cosa sobre com és tocar i compartir gira amb Turner Cody?
Turner és un gran escriptor de cançons, un poeta, un intèrpret i un guitarra collonut. A més, és com un germà per mi, així que està sent una gira fantàstica

I per acabar: ens pots donar algun truc per fer beixamel vegana?
Mmm... no ho sé, però si m'ho demanes: no hi ha cap recepta amb llet o nata que no es pugui substituir per llet de soja o arròs.


Moltes gràcies, Yaya! Hem buscat receptes a Internet de croquetes veganes. Encara no sabem gaire bé com sortiran, però si algú altre té un bon consell: us estarem molt agraïts. El menú per als grups i Cocos, si no surt fet un nyap, serà: croquetes de carxofa i ceps, escalivada i pa amb tomàquet. Això ho vam aprendre dels nostres amics de l'Heliogàbal. Si la nit comença amb un bon sopar fet amb afecte, el concert sortirà molt millor. Nosaltres no podríem competir amb la famosa truita de patates de l'Artur, però hi posem ganes. Ja ens direu si ha funcionat.

Los 4 Cocos Presenten...
BLACK YAYA (Herman Dune)
TURNER CODY
Dijous 26 de setembre
A les 21.30
Sala ROCKSOUND
Preu únic: 8 euros

Fotografia de portada: XX
Text: 4 Cocos
Correcció: Montse V.