20 de set. 2013

EL MILLOR VIDEOJOC DE LA HISTÒRIA?Encara que no t'agradin els videojocs, segurament hauràs sentit a parlar d'aquest: Grand Theft Auto. Es tracta d'una saga (l'actual és el cinquè capítol, però existeixen encara més edicions) del videojoc, ara mateix, més important. Ha donat i donarà molt a parlar. Parlem d'un producte que, amb tota la pirateria que existeix i amb la crisi global, ha recaptat 600 milions d'euros en el seu primer dia de llançament. Argument, opinions, controvèrsies... Tot després de l'hipersalt.


Si hi ha gent que encara cau en els tòpics de pensar que els videojocs són per nens o per "ments immadures", potser és perquè no han experimentat amb videojocs com el del qual avui volem parlar. Grand Theft Auto és, per gran part de la crítica especialitzada, el videojoc definitiu. I no parlem només del que es pot veure, sinó del que es pot fer i del que es pot arribar a sentir (tot i que això ja és més personal). Inclús de la repercussió social que pot arribar a tenir. Màrqueting? Sí, segur. Però alguna cosa més que no pot aportar qualsevol videojoc també.


Enfadat amb la polícia? Desfogat en aquest joc!

Una de les coses que més caracteritzen a aquesta saga de videojocs és la polèmica. Sempre ha estat envoltada de comentaris i opinions gairebé molt en contra de la seva temàtica i del que es podia veure i experimentar a dintre del videojoc: Sexe explícit, violència verbal i física, robatoris, proxenetisme i molts altres delictes són els que es poden reproduir i dur a terme en les ciutats dels videojocs de qualsevol Grand Theft Auto on interpretem un personatge que sempre ha d'actuar fora de la llei. I segurament, amb aquesta arma de doble fil, la companyia Rockstar (responsable del joc) ha tret molt més profit que dèficit. Campanyes de publicitat gratuïta i a tots els mitjans de comunicació.

Però són cada vegada més els col·lectius que qualifiquen algunes d'aquestes obres (videojocs) com art, ja que no estan molt lluny del cinema (GTA V s'ha fet en molts anys i diuen que ha costat 200 milions d'euros, més que moltes produccions cinematogràfiques de rellevància), i on els doblatges també els fan actors (en alguns casos fins i tot són consagrats). A més, els escenaris (en aquest cas la ciutat on es desenvolupa la trama del joc) és una còpia gairebé exacta i molt realista de Los Angeles (en el videojoc es renombra a Los Santos). En l'anterior edició, per exemple, van reproduir Nova York sota el nom de Liberty City.


Ets feminista? No juguis a aquest joc. La dóna no surt molt ben parada

En aquesta nova entrega, GTA V vol marca una nova època en el món dels videojocs, tot i que en pocs mesos tindrem les noves màquines de Sony i Microsoft (PlayStation 4 i Xbox One), que sí que donaran un salt qualitatiu als videojocs. Tot i així, segons els experts, es seguirà parlant d'aquest joc durant molts anys, com a un referent.


Fotografia de portada: GTA V
Text: Christian Peña
Correcció:Joanaina Font