7 d’ag. 2013

QUADERNS D’ESTIU #1: LOS ROMPECORAZONES


L’estiu és l’època ideal per reforçar els coneixements adquirits durant el curs o fer memòria de les lliçons apreses i oblidades. Més enllà de recomanar-vos que recupereu aquelles sèries que heu deixat abandonades o que heu passat per alt, ens els Quaderns d’Estiu revisarem i rendirem homenatge a aquelles produccions que van marcar la televisió de l’època de vacances de la nostra infantesa i adolescència. La lliçó inaugural és, sens dubte, un dels records televisius més potents d’aquella etapa: Los Rompecorazones.

Los Rompecorazones (o Heartbreak High, en la seva versió original) és una sèrie australiana que TVE (o La2, en el seu defecte) es va dedicar a programar en bucle estiu rere estiu des de la seva estrena, a mitjan anys noranta. Durant molts matins de juliol i agost va formar parella televisiva d’or amb un altre clàssic adolescent com és Dawson’s Creek. La popularitat de la sèrie aussie va provocar-ne la reposició fins a la sacietat, i va convertir els personatges gairebé en amics de l’ànima que ens visitaven cada estiu.

El drama australià s’ambientava en un institut una mica conflictiu situat en una zona multiracial de Sidney. Fins aquí, res de nou, la trama no es diferenciava d’altres produccions adolescents. Així i tot, l'estètica, a mig camí entre la moda grunge i l’skate, i les històries dels estudiants, moltes vegades properes a la telenovel·la, la van convertir en el plat estiuenc imprescindible del menú televisiu juvenil. L'estil natural va conquistar els espectadors, encara que, com sol passar en el gènere adolescent, els actors ja estaven a camí d’oblidar l’època de l’acne.

 

Les aules de l’institut Hartley High van estar en antena a la televisió pública australiana des de 1994 fins 1999. Durant aquestes 7 temporades vam conèixer multituds d’estudiants, entre el quals Anita (Lara Cox) i Drazic (Callan Mulvey), la parella per antonomàsia de la sèrie i al voltant de la qual es va produir un fenomen fan que avui coneixem com shipping, que defineix la implicació emocional dels seguidors de la sèrie amb la relació d’amor dels dos personatges de ficció. El seu romanç fictici va superar la petita pantalla i els dos actors van ser parella durant força temps, una notícia que no va arribar aquí, per a desgràcia de tots dels fans. Ells dos són els primers noms que ens vénen al cap quan algú esmenta Los Rompecorazones, malgrat que no van aparèixer a la sèrie fins a la quarta temporada.

En quant a l’argument, el serial va tocar tots els temes típics i tòpics: drogoaddicció, relacions sentimentals professor–alumna, discapacitats, racisme, amors impossibles... Tots els que ens poguéssim imaginar, però fet amb la suficient gràcia com perquè no resultés una còpia d’altres sèries o, si més no, perquè calessin en els espectadors. Encara que li podem criticar que els personatges adolescents es comportaven massa com adults, amb 16 alguns ja vivien independitzats en lofts superalternatius, no podem negar que va marcar una generació. Algunes, fins i tot, vam començar a fer recerques fans per Internet per culpa d’ella. Escolteu la capçalera i inicieu al vostre viatge en el temps!

 

 Fotografia de portada: TVE
Text: Alejandra Palés 
Correcció: Joanaina Font