8 d’ag. 2013

GRÀCIA 2013: LES NOSTRES PROPOSTES 'EXTRAFESTIGÀBAL'


Sí, nosaltres hem sigut els primers de recomanar-vos assistir al Festigàbal, que ofereix un any més alguns del concerts més interessants de la Festa Major de Gràcia, però això no significa que un hagi de limitar la seva presència a les celebracions estivals del barri barceloní a anar a la plaça Rovira i Trias, de dilluns 19 a dimarts 21, a partir de les 23 h. A continuació, us detallem els altres 'qui', 'què', 'quan' i 'on' que no ens perdrem de les festes.

Toby Goodshank + The Burning Hell / Dijous 15 / Alfa Bar / 22.30 h

Dues propostes en acústic d'ànima pop i antifolk que, a diferència de la resta de grups i artistes d'aquest article, actuaran en un espai tancat (Alfa Bar). El primer és exguitarrista de The Moldy Peaches i vindrà a presentar les peces del seu darrer llarga duració, Truth Jump Fall (2011); els segons estan girant en format reduït: el seu líder, Mathias Kom, amb l'ukelele, i la clarinetista/saxofonista Ariel Sharratt.Zeca do Rolete / Divendres 16 / Rovira i Trias / 20 h

Aquí tenim un humil veterà de la musica brasilera (68 anys, tot i que el seu primer disc va aparèixer l'any 2011), especialitzat en un estil tradicional, no gaire conegut, i propi de Pernambuco: el coco. Amb una banda formada per dona, fills/es i/o néts/es, de ben segur que Jose Galdino dos Santos i família ens faran ballar amb la seva proposta tribalística i festiva.

La URSS + Maldito País + Leonor SS + Origen / Divendres 16 / Torrijos amb Ramón i Cajal / 21 h

Ras i curt: punk. Tant, que no mengen de la mà de cap associació de festes i, tot i així, munten el seu propi minifestival (Kaos a Gràcia), incloent-hi grups andalusos (La URSS) i valencians (Maldito País). Imprescindible per als que gaudeixin veient bandes tocar, literalment, a peu de carrer.

Soweto / Divendres 16 / La Violeta / 21 h

Es van formar com a banda l'any 1998 i des d'aquell mateix any, segurament han tocat a TOTES les festes de Gràcia fins avui. No, de debò, a totes. Són com la vella cançó dels Skatalà, "La Verneda és per ell com ara Trench Town, ell és un Natty Dread però no viu a Kingston". Canviem la Verneda per Gràcia i ho tenim. Perquè Soweto neixen a la Vila però sona a ska vella escola 60's, a rocksteady i el puto carib enmig de l'asfalt. Acostumats com estem a bandes amb referents més british i 2Tone, els Soweto ja fa anys que representen amb molta dignitat el so ska més clàssic i bailongo. Super recomanats.

Les Sueques + Las Ruinas / Divendres 16 / Carrer Mozart / 23h

Las Ruinas (a la foto de portada) tenen, a dia d'avui, les lletres més divertides de la ciutat. Mescla de semenfotisme, nihilisme, amor juvenil, paròdia i rebeldia bastant demacre amb guitarres pesades i pop accelerat. Al power-pop xatarrero de Las Ruinas (01:00h) li donarà pas a la nit a Mozart la proposta de les Les Sueques. El quartet segueix presentant el recent estrenat Cremeu Les Perles (Genio Equivocado), post-punk amb tics arties, lletres críptiques i certs aires pretesament intel·lectuals. Potser no entendreu res, potser us encanta, això ja és cosa vostra.

The Bite / Dissabte 17 / Carrer La Perla / 23h

The Bite és un dels reductes d'ètica i estètica Mod Revival 79 de Barcelona. Les seves cançons són himnes de cervesa que comença a la mà i acaba al cap de qualsevol vianant que passava per allà. Punk 77, Power Pop, cors emocionants, punys tancats, Jam, Undertones, Chords i algun vent furtiu que et salva la vida. Quina pena que quedin tan poques bandes com The Bite en aquesta punyetera ciutat.

Arrels de Gràcia / Dissabte 17 / plaça de la Vila / 23.30 h

Si hi ha un subgènere musical propi de Gràcia, és la rumba catalana, i què millor que descobrir la nova fornada gitanocatalana. No tocaran a la plaça del Raspall, però sí que ho faran ben a prop, al carrer Tordera (dia 18), així com també se'ls podrà veure a la plaça Sant Miquel (dia 15), a Verdi (dia 16), a la plaça del Folk i a Joan Blanques de Baix (dia 20, amb Rumba All Stars al primer espai), i a Berga (dia 21).

Circonite / Diumenge 18 / Mozart / 14.30 h

Guitarrista -elèctric- dels separats Parmesano, Eduard "Circonite" s'ha passat, en solitari, a l'acústica de l'espanyola, amb la qual transita el folk més nu, a vegades embadalit i detallista, i d'altres, cruixent i directe, atrevint-se també amb línies de flamenc. Vermut amb pòsit.

Cobarde + SimØne / Dimecres 21 / Mozart / 23 h i 01 h

Sens dubte, les de Gràcia no són festes gaire generoses amb els aficionats del pop, que es podran consolar, però, la darrera jornada de la Festa Major amb Cobarde (tot i que els seus temes també tenen cert regust folk-rock). I com a traca final, res millor que les remescles amb vernís sintètic i còsmic de grups coneguts (David Bowie, Beastie Boys, Daft Punk, Salt'N'Pepa...) de SimØne.Text: Jordi Garrigós i Arnau Espinach
Correcció: Montse V.

2 comentaris:

Marc ha dit...

Molt bona entrada

Anònim ha dit...

Molt bona la samarreta de Terenci Moix.