29 de jul. 2013

NOU DISC DE BETUNIZER I FESTASSA DE PRESENTACIÓ


Aquest 26 d'octubre els valencians Betunizer presentaran el seu tercer LP, titulat Gran Veta, i ho celebraran amb 12 hores de concerts, paelles i festa. Entre els seus amics que tocaran al Magazine Club de València hi ha Negro, Za!, No More Lies o Nueva Vulcano. Diuen que els de l'Euromed ja tremolen.

Ahir el Facebook dels Betunizer semblava el d'un festival. Un comptagotes de YouTubes i Bandcamps anava esquitxant les bandes que el 26 d'octubre seran a València amb l'única intenció de celebrar la publicació del tercer disc dels de "Imagina que matas a Jota". Bé, segur que també hi van per la festa, que aquest cartell la promet, i grossa.

Després de dos formidables discos, el Quien nace para morir ahorcado nunca morirá ahogado (BCore Disc, 2010) i el sobrenatural Boogalizer (BCore Disc, 2012), que els han dut a tocar als millors escenaris internacionals i que han sigut llorejats per tota la crítica intel·ligent (cap), tornen amb el tercer llarga durada, que portarà per títol Gran Veta i que pel que he pogut sentir apunta a una pujada de tensió i sobrietat. Mantenint el pols que els caracteritza, en aquest nou disc perden una mica del funk bailongo per ser més rock, més madur (odio aquesta paraula i el seu concepte, però em perdonareu perquè ara mateix no sé com expressar-ho millor). El flipant del tema és que tot i perdre aquest punt de pista de ball i somriure etern tan característics, tot i agafar-se a una sobrietat més densa i dramàtica, apunta en la direcció que serà el millor puto disc de Betunizer. Això sona esgarrifosament bé.

La presentació del disc a casa seva, al Magazine Club de València, serà de més ni menys que de 12 hores d'infart i destrucció de timpans. Els Math rockers gallecs que també estan a punt de treure el seu també tercer disc: Unicornibot. El germà dels Betunizer i darrer fitxatge de La Castanya, el guitarrista indomable: Negro. Els saragossans amb el millor ball de cames de tots els rings, amb les lletres més afilades i el post hardcore més fi: Picore. Els herois de Barcelona que acaben de resorgir de les cendres, els Pep Guardiola del rock alternatiu fet a casa (gag dedicat al perico Artur Estrada): Nueva Vulcano. Els que més calentito lo traen, els que fan el mateix xou tant al minimúsica com al Festival Hoteler: Za!. El millor tresor de tota la Costa Brava, els mites de tot això i de tot allò i fins i tot d'allò altre, els que amb tres pessetes et fan un riff: No More Lies. Una de les veus més interessants del panorama actual, a més presentant el seu darrer treball, Puerto Príncipie (BCore, 2013): Alberto Montero. Els companys de local dels Betunizer, el duet de punk rock Cigüeña. Els adrenalínics valencians que més hauran mamat els Betunizer: Lefty Wankers. I com no, els culpables de tot aquest pitote, els culpables que jo estigui escrivint aquesta notícia un diumenge al vespre: Betunizer, que de ben segur tocaran tot el disc sense ni respirar.


Això pinta a un St. Feliu Fest però canviant els pèsols de la paella per chocolate. Per primer cop me n'alegraré, de tenir família a València. Vaig a comprar els bitllets de l'Euromed.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció: Marta C.