17 de jul. 2013

LES MIL VIDES DE TATIANA MASLANY


Si els gats tenen set vides, Tatiana Maslany seria capaç de interpretar-les totes i donar autenticitat a cadascuna d’elles. Si no us ho creieu, només fa falta que veieu Orphan Black (BBC America), la sèrie de la qual és protagonista i on demostra ser una actriu tot terreny capaç de plantar cara a reptes interpretatius majúsculs. En el seu debut com a protagonista es fa càrrec d’interpretar 7 personatges, dotant-los d’una veritat individualitzada. El seu truc, segons sembla, ha estat escoltar diferents playlists, una per personatge, que li han servit per diferenciar cadascun dels caràcters.

No podrem agrair-li suficient al poder de la música haver incentivat la capacitat camaleònica de Maslany. A Orphan Black dóna vida a Sarah Manning, una jove conflictiva que veu com una noia idèntica a ella se suïcida llançant-se a les vies del tren. Aquest fet, en principi fortuït, és el tret de sortida per teixir una teranyina que atrapa Manning quan aquesta decideix suplantar la morta i aprofitar-se dels seus diners.

A partir d’aquí tot es comença a embolicar: ràpidament descobreix que no només té una doble, moltes més s’escampen per tot el món i totes les interpreta Maslany. Orphan Black és un vehicle trepidant que permet reflexionar sobre la clonació i, fins i tot, aprofita cites de L’origen de les espècies de Charles Darwin per titular el capítol. L’actriu supera el desafiament de desdoblar-se amb una facilitat astoradora. Tranquils, aquí no trobareu res similar a l’histrionisme que vam poder veure a una cèlebre pel·lícula de migdiada com és Mis dobles, mi mujer y yo, on Michael Keaton es multiplicava per quatre.

Amb la seva interpretació, aquesta jove actriu canadenca s’ha posicionat com una més que probable amenaça pel regnat de Claire Danes en els premis televisius. Si les travesses es compleixen, Maslany podria veure recompensats els seus esforços i la seva intensitat interpretativa amb una nominació als Emmy, que s’anunciaran el proper 18 de juliol, com a millor actriu principal de drama. De moment ja ha aconseguit fer-se amb el Critics’ Choice Award i ha desbancat la protagonista de Homeland i altres il·lustres competidores com Elisabeth Moss (Mad Men) o Julianna Margulies (The Good Wife). Sens dubte, el fet que interpreti pràcticament tots els personatges femenins de la sèrie ha deixat impressionats els crítics.

Orphan Black és una sèrie tremendament entretinguda amb l’únic defecte que gairebé tota la força de l’acció i la interpretació recau en Maslany, que amb el seu poder interpretatiu fa empal·lidir els secundaris.
Fotografia de portada: BBC America
Text: Alejandra Palés
Correcció: Joanaina Font