31 de jul. 2013

GUIA DE FESTIVALS D'ESTIU 2013: AGOST


L'agost és el mes típicament més festivalero, però no us ho penseu pas, amb el FIB al juliol (i un cartell pèssim com els darrers anys), i el Mugada, com tants altres suspesos cautelarment per ordre de la crisi, aquest agost del 2013 només tenim cinc mísers festivals a destacar: el Sant Feliu Fest, el Jarana, el Sintonitzza , el Festigàbal i el Mas i Mas.
Jarana Fest, 14 d'agost, Palma de Mallorca

A Mallorca saben com passar-s'ho bé, això ho sap fins i tot la casa reial, però res és comparat al que munten els Jaranes. Fora del bar que dóna nom al festival, més específicament a la Sala Luna, hi actuarà Joe Crepúsculo, Beach Beach, Lost Fills, Za!, L'Hereu Escampa, Gins & Leggins i Watermelons DJ's. Segur que és la millor festa de tot l'arxipèlag aquest estiu.
Festigàbal, 19, 20 i 21 d'agost, Barcelona

Altre cop la Festa Major de Gràcia i amb ella els tres dies que la gent de l'Heliogàbal programen a la plaça Rovira i on podrem veure de manera gratuïta Los Tiki Phantoms, Los Hermanos Cubero, vàlius, Vic Godard & Mates Mates, De Mortimers Gang Live Karaoke Band i Empty Pockets Jam Band. Cal destacar el concert molt peculiar que ens faran Los Hermanos Cubero amb les seves jotes, el debut en directe de la unió del mític punk anglès de finals dels 70, Vic Godard, amb els Mates Mates o el karaoke destrossa cançons dels De Mortimers Gang Live Karaoke Band.
Sant Feliu Fest, del 22 al 25 d'agost, Sant Feliu de Guíxols

Amb el subtítol d'aquesta edició, back to the roots, ho deixen clar. El Sant Feliu Fest torna a les arrels programant grups com Hopeful, Gas Drumers, Furguson, Bullit, No More Lies i l'esperadíssim retorn oficial als escenaris dels Nueva Vulcano i tot això succeirà a l'exterior de la sala TZVR en un escenari més petit i proper que l'anterior de l'espai al Port. Dijous 22 serà el dia d'escalfament amb menys bandes i més barat (5 €) per encabir el gruix del cartell entre divendres i dissabte (a 12 € cada dia). Diumenge hi haurà el tradicional concert acústic gratuït amb els compostel·lans Grampoder. Els abonaments són a 20 €.
Mas i Mas Festival, del 26 de juliol al 31 d'agost, Barcelona

Un d'aquells festivals que no són festivals, sinó cicles de concerts, a més de ser, de llarg, el menys monetàriament assequible dels que destaquem en aquest article. Tot i això, pagarà la pena l'esforç econòmic per gaudir d'artistes històrics com l'experimentador de la música brasilera Hermeto Pascoal, o, a nivell conceptual, una Sun Ra Arkestra sense el seu difunt -fa vint anys- protagonista, però amb Marshall Allen, membre original i ara també director del conjunt, preservant la inquietud creativa. Destaca també l'aliança del trompetista Jerry González amb la prestigiosa Jamboree Big Latin Band o l'actuació de Dani Nel·lo (amb Ivan Kovacevic i Pere Foved) bombejant la seva vena jazz noire (pròpia, com el nom indica, del gènere negre, especialment fílmic). I compte amb les llargues nits del Moog, ja sigui amb el color sintètic de Bufi, Drums of Death, o IVDB (50% de Vactor, i amant del freak disco) com a selector, amb el techno-italo de Robert Calvin, o amb la foscor de The Horrorist i Exium.
Sintonitzza, 30 i 31 d'agost, Santa Coloma de Gramenet

Aquest any, els dos dies del minifestival gratuït que es duu a terme al parc d'Europa, situat als afores de Santa Coloma de Gramenet, durant la festa major de la ciutat, són més ying i yang que mai pel que fa a estils musicals: mentre divendres hi ha una selecció molt destacable (i ballable) de grups de rock i garatge (Los Mambo Jambo, Los Tiki Phantoms, Tokyo Sex Destruction, Salvaje Montoya, i Fuckin' Bollocks), dissabte s'ha programat el pop electrònic de Dorian, Grises, i Sanjays, i el pop-rock dels locals Low People. A un món apart (tot i que actuen dissabte), Za!.
Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo i Arnau Espinach
Correcció: Montse V.