23 de jul. 2013

FESTIGÀBAL 2013


Després de més d'un ensurt, ja tenim aquí el cartell del Festigàbal 2013, el festival organitzat per l'Heliogàbal per les Festes de Gràcia. Com cada any, les tres jornades festives se celebraran a la plaça Rovira, i enguany el cartell estarà format per vàlius, la unió de Mates Mates amb la llegenda del punk anglès Vic Godard, els sorprenents Hermanos Cubero, els festius Los Tiki Phantoms, el karaoke irreverent de De Mortimers Gang Live Karaoke Band i els ritmassos d'Empty Pockets Jam Band.

A l'Independent de Gràcia ja ho apuntaven: aquest any hi ha hagut problemes (un altre cop) entre l'Heliogàbal i la Fundació Festa Major, res sense solució. Recordem aquell 2011 on el Festigàbal va estar a punt de no celebrar-se i va acabar en mode indoor, al bar, en l'anomenat "d'estar per casa", i també recordem que el mateix 2011 ja es va especular que el Festigàbal fes el salt a la plaça Joanic. Les dues organitzacions, la de l'Heliogàbal i la de la Festa Major de Gràcia, porten anys convulsos amb estira i arronses, i tot sembla que rau en la falta de perspectiva per comprendre què és l'Heliogàbal amb el seu Festigàbal. El Festigàbal és una organització cultural sense ànim de lucre i això sembla que costa de veure per part de la Fundació de la Festa Major. La falta de diàleg entre ambdues organitzacions i les divergències de parer sobre què és un concert multitudinari semblen ser la part central dels problemes.
Des d'aquí esperem que ambdues organitzacions puguin asseure's de cara a l'any vinent i que puguem gaudir de les festes més i millor.

Aquests problemes han derivat en el fet que el Festigàbal programarà dues úniques actuacions per dia, i aquestes hauran d'acabar abans de les dues de la matinada.
La programació per aquest Festigàbal 2013 és la següent:19 d'agost: Los Hermanos Cubero i Los Tiki Phantoms
20 d'agost: vàlius i Vic Godard & Mates Mates
21 d'agost: De Mortimers Gang Live Karaoke Band i Empty Pockets Jam BandEls Hermanos Cubero són la sensació més bizarra i estranya que li ha passat a l'indie en els últims anys. Una barreja de jotes aragoneses que ja ens va fer posar el seu EP entre els millors del 2012. Només l'estranyesa de la proposta a unes festes com les de Gràcia i en un escenari com el del Festigàbal farà que pagui la pena. Amb ells hi haurà la mítica banda barcelonina Los Tiki Phantoms, que ens teletransportarà a la platja més surfera i terrorífica amb les seves màscares de calavera i d'altres.El segon dia tindrem una altra de les sensacions del moment, que pujaran a l'escenari per dir que no són flor d'un dia. Els vàlius estan presentant el seu esperadíssim LP, Escola (The Indian Runners, 2013), del qual ja en vàrem avançar en exclusiva les cançons. A més, ja fa més d'un any en Quique els va anomenar com el millor grup del món. La jornada l'arrodonirà la unió extraordinària del mite del punk anglès de finals dels setanta Vic Godard amb els joves de Vic Mates Mates, que ara fa més d'un any es varen trobar per gravar un 7" que és crema i que fins a dia d'avui encara no han tocat en directe. Una oportunitat única per veure en bo d'en Godard cantant en català.El tercer i últim dia té dos pastissos. Un és un karaoke gamberro i desacomplexat i l'altre és el fi de festa òptim per una nit d'agost a Gràcia. De Mortimers Gang Live Karaoke Band ens convidaran a pujar i destrossar cançons amb ells (ull al vídeo de "Roxanne"). La cirereta del pastís d'aquest Festigàbal vindrà de la mà del jazz, soul i funk dels Empty Pockets Jam Band de la Superfly Party. La plaça Rovira caurà en un calidoscopi que farà dansar les teles de les faldilles i pujar els braços ben amunt.Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció:Joanaina Font