17 de jul. 2013

CRÒNICA 1r APLEC BADADURA


 Badadura és el nom de la població de ficció de la Plana que surt al llibre cridat a ser de culte 1000.000 Candeles de Jordi Sanglas, i el seu primer aplec amenaçava a ser cita històrica. Ja no només pel llibre en sí, sinó perquè a això s'hi unien dues reincorporacions als escenaris, la de Songstrore i la de Nueva Vulcano i tres grups de la Plana que presenten disc: Furguson, L'Hereu Escampa i F. P. Ja us avanço que la jornada no va decebre.

Arribar i veure el bonic tingladu que tenien muntat allà va ser poc sorprenent. Jo m'esperava una cosa senzilla, però càlida i propera. L'ermita amb les portes de bat a bat, la barra de bar aixoplugada a la vora, la taula, al davant, amb els llibres de Les Males Herbes, els discos d'algunes bandes i alguna cosa més, i davant de tot això, al mig del pati de l'ermita, un escenari a quatre dits d'alçada que, en apagar-se el sol, va lluir amb la il·luminació pròpia d'un videoclip.


L'escriptor Jordi Sanglas confessant-se

Dins l'ermita va començar la part més literària de l'Aplec. Lectures i referències a l'autor, Jordi Sanglas, entre riures i ruboritzacions, per acabar en els aplaudiments que van donar pas a Aitor Nieve, el cantautor punk que va començar amb un pregó per les festes de Vic ple de referències a Badadura. Rere el seu recital,  se li van encomanar a fora de l'ermita, a espatlles del públic, que el va deixar davant l'escenari exterior. El nexe s'havia produït, començava la teca.

Songstore tornaven als escenaris amb nova formació, que, amb més ganes de tocar que solvència, varen donar-nos a paladejar alguna cosa que ens farà estar pendents de properes novetats. No eren els únics que tornaven als escenaris, els Nueva Vulcano havien vingut sota el nom de Los Zocalos per fer-nos cridar amb el seu karaoke-core. El seu inici va ser amb les dues versions de The Replacements i van continuar amb un assaig general de quatre cançons noves. Unes cançons noves que varen sonar poc engreixades, cert, però que, no sé si a causa de la meva devoció, vaig sentir com els primers raigs de sol de la primavera; sense treure'm la samarreta ja intuïa que l'estiu estava passada la cantonada. Va ser quan ens tenien amb la mel als llavis, que varen descarregar tota l'artilleria pesada de hits rere hits on ni les fulles dels arbres es varen resistir a cantar cada una de les lletres i proclames. Amics, això ja ho tenim, els Nueva han tornat, va de debò.


El públic no estava somniant, els Nueva Vulcano estaven tocant en directe

Els Hereu Escampa varen donar el tret d'inici pels grups de la Plana. Amb el seu flamant i extraordinari LP, ja rodat en directe, varen anar desgranant les cançons de Llamp de Déu (Famèlic, 2013) amb una efectivitat i maduresa de peça antològica. Els Fills de la Plana (F. P.) varen fer el mateix amb L'Ànima als Peus (HangtheDJ! & Cimentera Hadstrusts, 2013). Punk rock de gat vell, del d'avui i del de sempre, atemporal i fresc com per tornar a treure a lluir les laringes del públic a base de crits corejables i els punys al cel.
A Furguson els tocava tancar el recital rere dos retrobaments de llagrimeta i dos directes amb nous discos i el públic tocant l'afonia. A Furguson els tocava presentar els respectes al seu impressionant nou treball, The Leap Year (La Castanya, 2013) quan ja hi havia més cerveses als cubells de la brossa que no als cubells del gel, i així i tot, o potser a causa d'això, varen fer el que per a un servidor va ser el millor concert de la seva carrera i de la nit. Una realització magnífica, un repertori impecable i, com no, unes cançons que en directe exploten com l'airbag de la pel·lícula Airbag. Adrenalina de gos amb la ràbia domada amb la soltesa de domador de circ amb bigotis encerats. Amb una pulsió endiablada varen donar punt i final a les actuacions en directe.


Tots són Fills de la Plana

Després, música enllaunada per part d'un F. P. i d'un Nueva Vulcano fins que el cos va aguantar, i l'endemà, amb una ressaca desastrosa, a fer via cap al Lemon Day.
Que boniques que són les presentacions de llibres com aquesta.

Fotografies: Facebook de Les Males Herbes
Text: Lluís Huedo
Correcció:Joanaina Font