30 de jul. 2013

AMB EL COR A LA BOCA


FP
L'Ànima als peus
Any: 2013
Discogràfica: HangtheDJ! & Cimentera Hadstrusts


Hi ha música que és per a tothom. Beach Boys, Ramones, Creedence Clearwater Revival. És com una direcció que prenen determinats esdeveniments. Una direcció. La Direcció. Una mena de contacte amb la universalitat. Té a veure amb satisfer el gust de la gent per la melodia, la velocitat i els harmònics bàsics; el plaer que genera una satisfacció immediata i efímera; i la capacitat de sentir pena, amor, afecte i compassió per les coses i els homes.
Hi ha d'haver una fórmula secreta.
N'estic segur.

FP no és així. És al contrari. Un grup de persones cantant juntes amb valor, energia i voluntat dins una cova obscura i profunda; celebrant les coses importants de la vida, en secret, amos de la seva fortalesa. Miners. Miners del punk-rock buscant una sortida precipitada cap a l'infinit. I aquesta sortida, en el món que es mouen, sempre pren la mateixa forma: un sentiment intens d'atracció emocional col·lectiu que dura uns segons i desapareix.
Això és tot.
El punk-rock és ingrat.
Però és grandiós.

Novalis deia que cantar i tocar és cosa de miners. Saber on es troba la força del metall i treure-la a la llum del dia. Buscar-lo amb penes i perills dins la duresa de la terra, en comptes d’intentar aconseguir-lo a la llum del món, enganyat per la seva falsa fama. Miners. La majoria de vegades. Conservant l’esperit fresc de la criatura que ho veu tot nou, que ho percep tot amb el seu color màgic, autèntic, originari. Amb l’ànima als peus. Amb el cor a la boca. Impetuosos, poc sofisticats, imprevisibles. Música i lletres que es mouen amb naturalitat per galeries, soterranis i túnels secrets i, precisament per això, no s’habituen mai a la indiferència per les coses sobrenaturals i profundes que instaura el costum.
Però no tingueu por.

El nou disc, L’Ànima als peus, és un disc de la Direcció. La Universalitat. La Fórmula Secreta. Escolteu-lo, escolteu-lo. Entre la terra i el cel. On hi ha aire i hi ha llum. El millor disc de punk-rock d’aquest any. Ho dic així de clar, amb el cor a la boca, ara que em toca escopir.


Escolta i descarrega't el disc L'Ànima als peus d'FP al seu bandcamp:Fotografia de portada: Arxiu
Text: Jordi Sanglas
Correcció: Montse V.