27 de juny 2013

TORNA EL FESTUS


Un any més i ja amb 15 edicions a l'esquena arriba més adolescent que mai el Festus, festival d'arts al carrer, que se celebra els dies 28 i 29 de juny al poble osonenc de Torelló i que és gratuït.

Si l'any passat a causa de les característiques del context econòmic que tots i totes coneixem de sobres, el Festus va reduir la seva durada a sols un dia, enguany ha aconseguit muntar-s'ho per tenir prou programació com per mantenir-nos desperts dos dies, i treure'ns la nostàlgia d'aquells temps en què el festival durava 3 jornades.

No només és aquesta una de les novetats que ens permet anunciar aquest festival, n'hi ha més! D'una banda, des de l'organització s'ha decidit deixar de separar-se per disciplines (música, arts escèniques i arts visuals) i treballar junts. Això vol dir que a l'hora de decidir la programació s'han tingut en compte propostes que treballessin des de la multidisciplinarietat.

D'altra banda, aquest any ens podrem vestir de gala perquè algunes de les actuacions de la programació són estrenes! I és que el festival s'ha llançat a l'aventura dels encàrrecs proposant a alguns artistes que treballin amb altres de diferent disciplina i que produeixin una obra que d'alguna manera pugui tenir a veure amb el tema del moviment -perquè el Festus, malgrat tot, es mou!

Com que és el primer any que el festival posa a prova aquesta nova manera de fer, aquests encàrrecs han estat sols 4. Us els explico breument a continuació.
- Lluís Huedo + Ocellot. D'una banda tenim Ocellot, un grup de música que es caracteritza per la densitat dels seus directes. D'altra banda, trobem Huedo, realitzador (podeu veure les seves produccions aquí) que sempre que li permeten acompanya Ocellot en els seus concerts, en els quals s'encarrega dels visuals: fa projeccions d'imatges que captura en directe i que projecta sobre els músics. Fa cosa de dos mesos Huedo es va trencar el peroné de manera que la seva mobilitat s'ha vist evidentment afectada i això es transmet -com no podia ser d'una altra manera en un festival que treballa el tema del moviment- a l'obra que presenta al Festus. Aquí teniu un petit tastet d'aquest Rehability show!


- Enric Farrés i Quim Packard + El Conde de Torrefiel. Els dos primers són artistes visuals que recentment han treballat junts en el Grau d'Assistent d'Artista Professional. El Conde de Torrefiel són una companyia escènica formada per Tanya Beyeler i Pablo Gisbert amb obres tan canyeres com Observen cómo el cansancio derrota el pensamiento o Escenas para una conversación después del visionado de una película de Michael Haneke (de la qual vam parlar aquí). Uns no coneixien els altres i en la manera de fer de les dues parelles hi havia alguna cosa en comú, potser la ironia, potser una actitud gamberra, no ho sé, però s'havien de conèixer i havien de fer alguna cosa junts. Al Festus veurem el resultat d'aquesta col·lisió anomenada Tu, yo y Torelló. L'explicació que ells en donen és la següent:
"Pep Sala serà el guia omnipresent d’aquest psicodèlic recorregut pels jardins de l’Espona, en una relació única entre el que escolta i el que parla. La suma d’aquests dos elements, tu i jo, donarà com a resultat una realitat absolutament nova, un jaciment arqueològic de llocs i moments deteriorats pel temps i l’obvietat. El Paradís no és res en si mateix, però la capacitat d’imaginar-lo pot fer-lo veritablement cert."

- Tanit Plana. Ella és fotògrafa i fa uns dies que ha rondat pels carrers de Torelló buscant gent a qui retratar. Aquestes fotografies es mostraran durant el festival de manera simultània a les imatges en directe del recorregut que l'artista realitzarà pels voltants del poble amb un GPS.

- Carlos Valverde. L'artista autor del projecte Adyton (del qual en Blai Marginedas va parlar aquí) tindrà una instal·lació permanent (mentre duri el Festus) a la plaça Nova. S'anomena "vox" i per ser fidels a Valverde diré poca cosa més, mantindré el misteri. Us deixo sols amb un fragment del text "explicatiu" de l'obra: "Del protoindoeuropeu wōkʷs(“discurs, veu”). Paraules afins s’inclouen en sànscrit वाच् (vā́c) i en grec antic ὄψ (óps). El protoindoeuropeu wōkʷ- és un grau 0 dewekʷ-, d’on el terme en grec antic ἔπος (épos) procedeix."

A part d'aquestes estrenes la programació del Festus compta amb la presència de molts altres artistes, com Eduard Escoffet + Bradien (de qui també vam parlar un dia en aquest text), Tuya, Tiger Menja Zebra, Jordi Galí, Los Zinc Co, l'Orchestra Fireluche, la Companyia Blanco Roto, Pere Faura o Generatio Spontanea, per citar-ne alguns.

D' innovador aquest any també hi ha la imatge gràfica del festival, que s'ha tractat gairebé com una peça més i que és obra de l'equip de Control Z Visual. Han dissenyat els diferents cartells i vídeos que segurament heu anat veient a les xarxes socials i que fan una clara referència al tema del moviment.


Ja per acabar, només anunciar que aquest any no hi haurà FesCurts.

Podeu trobar tota la informació aquí.

Fotografia de portada: Cartell del Festus Festival, de Control Z Visual.
Text: Anna Dot
Correcció: Montse V.