13 de juny 2013

L'ACOMODADOR #34 · CINE LOW COST 2013


Una de les millors solucions contra el 21% d'IVA, l'escassetat de públic, el tancament de sales i la irremeiable tendència de seguir fent pel·lícules de la saga Fast & Furious és el cinema low cost. Aquesta és la premissa que va propulsar l'any passat la celebració del primer Cine Low Cost a Barcelona, un cicle de projeccions i taules rodones en què noms importants i nous talents de la indústria audiovisual espanyola busquen una sortida a través del cine de baix pressupost, però de gran personalitat. Tal va ser l'èxit, que aquest any repeteixen, concretament demà i demà passat al Centre d'Arts Santa Mònica de Barcelona.

Cine Low Cost és un cicle organitzat per Miqui Otero i Desirée de Fez, i per als assistents resulta tan low cost que el seu cost és concretament zero, ja que l'entrada és completament gratuïta. El cicle està estructurat en dues jornades, tot i que l'activitat se centra sobretot al llarg de tot el dia de dissabte. El divendres al vespre, però, ja arriba la primera estrena important amb la presentació del capítol pilot d'Atrévete, Ken, un projecte de Venga Monjas i Miguel Noguera, entre d'altres, i del llargmetratge Cabás (Pablo Hernando, 2013).El plat fort arriba el dissabte amb la projecció de Los Ilusos (Jonás Trueba, 2013), que després s'estendrà amb la xerrada del mateix director i el seu tiet David Trueba sobre el procés de creació d'una pel·lícula low cost. També es podrà veure en exclusiva l'estrena de La Tumba de Bruce Lee (Canódromo Abandonado, 2013), amb la presència dels seus tres directors, Lorena Iglesias, Aaron Rux i Julián Génisson, i també d'Àngel Sala, director del Festival de Sitges, que conversarà amb ells després de la sessió.El director Toni Nievas i els actors Berto Romero, Dídac Alcaraz i Josep Maria Raventós també seran al Cine Low Cost 2013 per presentar Como todas las mañanas (Toni Nievas, 2013), un documental sobre gent en crisi, però amb una visió força particular, per dir-ho d'alguna forma. Un altre nom conegut que participarà en el cicle és el de Marçal Forés, que l'any passat va estrenar la seva pel·lícula Animals i ara presenta un curt que va rodar amb anterioritat anomenat Paradise.Altres noms que trobarem al Cine Low Cost són Isaki Lacuesta, que presenta el curtmetratge Tres Tristes Triples, protagonitzat pels Venga Monjas; Carlos Vermut, que revelarà imatges del rodatge de la seva nova pel·lícula Magical Girl, i Alejandro Marzoa i Miguel Ángel Blanca, que estrenaran el film Your Lost Memories. A més, es presentaran altres projectes més curts, caracteritzats tots pel seu baix cost i el seu marcat caràcter d'autor.

El millor de Cine Low Cost 2013 és que, veient tots els personatges que reunirà al Centre d'Arts Santa Mònica, tindrà assegurats moments memorables, probablement per surrealistes i absurds, però la sensació que se'n va desprendre l'any passat és que tots havíem après alguna cosa, així que ara només en podem esperar el mateix. Acostar-s'hi val la pena. I no serà pel preu de l'entrada...

La programació sencera, aquí.Fotografia de portada: Cine Low Cost
Text: Martí Aragonès
Correcció: Montse V.