27 de juny 2013

GUIA DE FESTIVALS D'ESTIU 2013: JULIOL


El juliol ja sí que és un mes plenament estiuenc i com a tal se'ns apilonen les propostes de festivals als quals un pot asistir. N'hi ha molts i de molt bons, i si els revisem tots pararem bojos, així que us estalviem feina i us portem, directament, els nostres festivals destacats d'aquest juliol.Els Vespres de la UB, del 2 al 18 de juliol, Barcelona

Això és com el conte de la formiga i la cigala (amb perdó): acabades les classes i els exàmens, el jardí Ferran Soldevila de l'edifici central de la Universitat de Barcelona recompensa els alumnes aplicats (i el públic general) amb diversos concerts a l'aire lliure, i aquest any en són protagonistes Esperit!, Senior i El Cor Brutal, els boleros, rumbes, ranxeres i fins i tot jotes mallorquines de Venancio y los Jóvenes de Antaño, i els cantautors Clara Andrés, Nico Roig i Miquel Serra. Però, la veritat, aquells amb recuperacions per al setembre feu pellas, que alguns concerts s'ho valen. I són gratuïts.
Faraday, 5, 6 i 7 de juliol, Vilanova

És l'últim Faraday. Ja està, fins a la desena edició han arribat. Abans de començar amb altres projectes com el festival Vida, toca acomiadar com cal un dels festivals amb més personalitat i més estimat pel seu públic. Enguany les bandes destacades seran Wind Atlas, The Free Fall Band, PacoSan, Tuya, Pony Bravo, Miguel Noguera (que no cantarà però que en Dani Granados, de Tarántula, li musicarà un Ultrashow), Cass McCombs, Wann, Germà Aire, Super Gegant, vàlius i Univers.
Cruïlla Barcelona, 5 i 6 de juliol, Barcelona

Tot i presentar un cartell bastant menys lluït que el de l'any passat, la cinquena edició barcelonina del festival encara té (bons) cops amagats, com ara el blues-pop-rock de Rokia Traoré, el reggae d'Ernest Ranglin i Tiken Jah Fakoly, la barreja de jazz i funk de Trombone Shorty & Orleans Avenue, les molt ballables propostes de la Goran Bregovic Wedding & Funeral Orchestra i de Buraka Som Sistema, i el pop barroc de Rufus Wainwright o la presència de noms nacionals destacats com Esperit!, Los Mambo Jambo, Toundra o Tiger Menja Zebra. La relació qualitat-preu, a més, segueix fent sortir els comptes.
The Lemon Day, 6 de juliol, Capellades

El Lemon Day és d'aquells festivals que costa d'explicar, que només pots entendre un cop has passat per allà. L'ambient, la proximitat, les bandes, el públic… Poca estona s'hi ha d'estar per veure que el Parc de la Font Cuitora de Capellades és l'entorn idilic per a la celebració d'un festival com aquest, que tot i que de vegades sembla que els grups són el menys important, provenen d'una curosa selecció. Aquest any hi podrem veure El Petit de Cal Eril, Za!, Joaquín Pascual, Juli Bustamante amb Fred i Son, Jupiter Lion, Mazes,Shield Your Eyes i The Suicide Of Western Culture.
Embassa't, 11, 12 i 13 Sabadell

L'Embassa't canvia, però segueix igual d'inquiet. Al cor de Sabadell es viuran tres nits màgiques amb una programació superba amb bRUNA, Dulce Pájara de Juventud, Joan Colomo, Jupiter Lion, Furguson, Lasers, Standstill, vàlius, Univers, Salvaje Montoya, The Suicide Of Western Culture, Extraperlo, Pau Vallvé, Guillamino, Muñeco, The Free Fall Band, Wooky i El Tercer Semestre, com a destacats.
Petit Format, 11, 12, 13, i 20 de juliol, L'Hospitalet

Uns altres jardins que tenen banda sonora al juliol són els de Can Sumarro. Amb la del 2013, seran onze les edicions d'aquest festival organitzat per Depósito Legal i que creix en durada (s'afegeix un altre dissabte als tres dies consecutius habituals). Tindrà com a caps de cartell a l'slowdive Neil Halstead, l'aragonès Bigott, i els mallorquins Oso Leone. Els acompanayaran artistes locals com Alberto Montero (compte, és un grup), els folk-psicodèlics Sexy Bicycle, i els cantautors Joana Serrat, Carlos Tormo i Albufera. Totes les actuacions són gratuïtes.
Palmfest, 11, 12 i 13 de juliol en l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona)

De la poca oferta que hi ha a Tarragona el festival a destacar és el Palmfest, amb un peu a la platja i l'altre al ciment, un pot gaudir d'un ambient únic i rabiosament festiu on tocaran grups com Delorean, The Mary Onettes, Corizonas, Austin TV, Reptile Youth, El Petit de Cal Eril, Doctor Explosión, León Benavente, Marina Gallardo, Grises, Rusos Blancos, Les Sueques, The Monkey Nuts, Headbirds, Islandia Nunca Quema, BeGun, Mina Coto, Esponja, Warden Clyffe i DJ per rematar la feina com Dj Coco, Dorian Dj, Marc Piñol, Joan S Luna, Indiescabreados, Figa, Supercola, Hal9000, Wilk.O, Napoleón Pincha, Ari Up, Dj Capo, Toner, Helmut, On Air, Syphone, Pablo Honey, ManPop, Rafa Skam, Miguelink, Spot, Bittenpen.
Human Feather Festival, 19 i 20 de juliol, Barcelona

L'any passat ja van organitzar-ne una de bona (amb la col·laboració d'Ojala Estë Mi Bici), i aquest 2013 el col·lectiu Human Feather estrena oficialment el seu petit gran festival dins la Festa Major del Poble-sec amb un cartell ric en decibels i estructures esmunyedisses, encapçalat pel post-hardcore de FAMILEA MIRANDA, i precedit per l'electrònica de guerrilla de TIGER MENJA ZEBRA i les matemàtiques roqueres d'OUT OF QUESTION i -més hardcore- de COMMON DEFECTION PROBLEMS. Estigueu atents al lloc web de HF (teniu l'enllaç al títol), perquè properament es confirmaran la resta de grups del cartell, i es donarà informació detallada sobre els "quès", "coms" i "quans". Tot i això, ja se sap que tindrà lloc al carrer Blai, 35 (a l'alçada de la Biblioteca Poble-sec - Francesc Boix). I tornarà a ser gratuït!Fotografia de portada: Faraday
Text: Lluís Huedo i Arnau Espinach
Correcció: Montse V.