12 de juny 2013

ARRIBA A BARCELONA EL FESTIVAL PLAGA


Aquest cap de setmana (14, 15 i 16 de juny) arriba a Barcelona el Festival Plaga, que es descriu com una proliferació de propostes artístiques en espais autoinstituïts.

Format per un col·lectiu de persones interessades en l’art, el festival Plaga pretén expandir per la ciutat tot tipus de manifestacions artístiques, des de performances, videoinstal·lacions, concerts, xerrades, fotografies, intervencions en l’espai públic, etc. Tot plegat tindrà lloc en aquells espais que els organitzadors i organitzadores tenen a l’abast. Això vol dir que si seguiu el programa del festival no entrareu en cap galeria ni museu, sinó que gran part de la programació se situa en pisos particulars o tallers d’artistes, i el programa s'organitza per dies i per barris.
Aquest és el plànol de l'extensió del Plaga:


I trobareu tota la informació sobre la programació aquí.

El naixement d’aquesta proposta es deu a la dificultat que suposa per als artistes entrar en el context artístic institucional. El fet que cada cop es destinin menys diners a la cultura no ajuda a fer que les institucions es converteixin en espais més porosos i heterogenis del que han estat fins ara, sinó que el que comporta en tot cas és el contrari: més complicació per a l’entrada de nous treballadors i treballadores de l’art en el context institucional; que es redueixin les beques i ajudes a la creació i difusió de projectes artístics, i que la programació dels espais ja construïts es vegi cada cop més diluïda.

Per als organitzadors i organitzadores del Plaga, aquestes circumstàncies no serveixen d’excusa per caure en la lamentació i deixar de produir, sinó que es mostren com una possibilitat de crear un nou context més sostenible, que ens permeti ser més autònoms i que es nodreixi i aprofiti allò que ja tenim, sense caure en la necessitat de disposar d'un gran pressupost; un context que entengui l’autogestió i la col·lectivització dels recursos com una qüestió fonamental per poder seguir al peu del canó tot i la desmesurada sagnia que rep la cultura en temps de crisi econòmica.

Els artistes que participen en la programació del festival Plaga són: Efrén Álvarez, Weston Ashforth Wiener, Alejandra Atares, Black Tulip, Cristina Blanco, Estel Boada, Natalia Calderón, Guim Camps, Petia Cervera, Lúa Coderch, Gerard Cuartero, Eloi Dalmau, Edgar Diaz, Josep Domingues, Anna Dot, Pere Faura, Rafel Forga, Miquel Garcia, Cristina Garrido, Marla Jacarilla, Carlota Juncosa, Alicia Kopf, Aleksandra Kopff, Palma Lombardo, Clara McBride, Daniel Moreno, David Mutiloa, Quim Packard, Claudia Pagès, Ángela Palacios, Martín Rico, Erol Sari, Elisenda Selvas i Irena Visa.

El Festival Plaga l’organitza Supterranis: Xavier Acarín, Caterina Almirall, Alba Benavent, Anna Dot, Glòria Guirao, Palma Lombardo, Blai Marginedas, Irina Mutt, Quim Packard, Raquel Vila, Alba Vilamala i Marina Vives, amb la col·laboració de molts altres.

Fotografia de portada: Disseny gràfic de Festival Plaga, per Blai Marginedas. 
Text: Anna Dot i Palma Lombardo 
Correcció: Marta C.