7 de maig 2013

VOLÍEU CANYA?


Nord
Nord
Any: 2012
Discogràfica: Dolmen Records

No sé exacte ben bé per què, però quan em van explicar el projecte de Nord em va venir el cap All. Sí, potser deu ser per qüestió de talent per metre quadrat, perquè per qüestions purament estilístiques poc hi tenen a veure. Poca broma amb la banda de Sant Feliu, en un sol grup hi ha part de les millors bandes establides a la zona. Rock dur i punt. Floritures, les justes. Riffs grossos, ritmes fets per provar la capacitat cervical i una veu femenina per acabar d’endolcir, amb la mesura que es pugui, la fórmula. No fos cas que no els féssim el cas que es mereixen. En definitiva, canya. Molta canya .

El primer tram del disc és espacialment contundent. "Mort", la primera castanya. Mentre recuperés l’alè, "Sobreu", qui sap si la millor del disc, o potser em decanto per "A la barrejada". Ho acaben d’arrodonir amb "Sexe per sexe = Sexe al quadrat", amb una lletra no apta per a moralistes i unes cadències musicals bastant dels noranta, pràcticament allò que algun il·luminat va definir com crossover. A partir d’aquí, amb un alt i baix en intensitat, el nivell és bastant alt. Altres moments àlgids se’ls emporta "Joan", qui sap si el primer homenatge a Joan Colomo en forma de cançó o "Qui fos gos". A nivell estrictament musical, ens podem valdre amb la fórmula de canya. Cops de guitarra, entre riffs més clàssics i filigranes al més pur estil Tom Morello, i una potent base rítmica. Ara jugant amb sincopes ara amb tempos més alegres. Tot ben arrodonit.
No es tracta d’un experiment. I potser deixar-ho amb un “divertimento” seria quedar-nos curts i de molt. Van sobrats de talent i propostes similars escassegen, hi hauria d’haver recorregut. Com a mínim ja han deixat un testimoni sonor que perdurarà. Esteu atents per si alguna festa de presentació cau a prop de casa. Valdrà la pena.
Fotografia de portada: XX
Text: Joan Palahí
Correcció:Joanaina Font