29 de maig 2013

LA RESURRECCIÓ DE LA FAMÍLIA BLUTH


"This is the story of a wealthy family who lost everything, and the one son who had no choice but to keep them all together. This is Arrested Development." Amb aquesta presentació van començar tots els capítols d’Arrested Development (AD) durant les tres temporades (2003-2006) que la va emetre la cadena FOX. Segurament, quan la cadena va decidir tancar la paradeta del clan Bluth per les seves baixes audiències no esperava que algun dia aquesta entradeta es tornés a sentir. Set anys més tard, la família Bluth ha renascut gràcies a la insistència de milers de fans que han mantingut viu el seu record durant aquest temps, i de Netflix, que des de fa temps aposta per una programació pròpia i de qualitat com a reclam per a nous subscriptors. Aquest cap de setmana la plataforma de visionat online feia als seguidors d’AD el regal de la seva vida: una quarta (i totalment nova) temporada amb el repartiment original.

Seguint la mateixa estratègia que amb House of Cards, la plataforma ha pujat a la xarxa i d'una sola tongada els 15 capítols que componen aquesta nova edició de les aventures dels Bluth. La iniciativa li ha servit per atreure l'atenció dels principals mitjans especialitzats dels Estats Units, que han dedicat nombroses portades la més coneguda, la d’Entertainment Weekly i articles a aquesta sèrie de culte, reverenciada per la crítica, però que mai va gaudir de grans audiències.

Passats set anys, els actors i responsables de la sèrie tenen una oportunitat d'or per reivindicar el caràcter pioner i arriscat de la sèrie que la van convertir en un referent de l'anomenat deadpan humor o humor sec, habitual en produccions posteriors com Parks and Recreation o Modern Family. La pregunta que es fa tothom és si els espectadors rebran amb entusiasme els tripijocs de George Sr. Bluth (Jeffrey Tambor) i la seva parentela o es complirà allò que qualsevol temps passat va ser millor.

Per descobrir-ho no ens queda cap altra opció que ficar-nos de cap en els nous capítols. Els que ja coneixen la sèrie s'hauran de sobreposar al record que en tenen, mentre que els que mai n'havien sentit parlar poden aprofitar per recuperar-la. Si formeu part d’aquest darrer grup, una de les primeres coses que us cridaran l'atenció és la quantitat d'actors reconeguts que hi han participat, ja sigui com a part del repartiment fix o esporàdic. Com a membres de la família Bluth hi veureu Jason Bateman i Michael Cera, pare i fill a la ficció, que més tard van tornar a coincidir a l’èxit indie Juno, i una Portia di Rossi post-Ally McBeal. La llista d’actors populars que van orbitar al voltant de la família Bluth durant les tres primeres temporades és llarga i de qualitat: Liza Minelli, Charlize Theron, Amy Poelher, Julia Louis Dreyfus, Ben Stiller ...

Més enllà dels personatges surrealistes, una de les claus per entendre el fenomen fan creat al voltant de la sèrie és la seva capacitat per desenvolupar elements icònics que han nodrit l'univers particular de la família Bluth. Aquests elements, que alimenten molts del gags recurrents d'aquesta ficció, han estat essencials per cohesionar el públic al voltant de la sèrie. Fem una selecció de les nostres icones preferides d’AD perquè pugueu introduir-vos a la sèrie amb el vocabulari bàsic après:

Frozen Banana Stand: La fortuna de la família Bluth prové de les seves inversions immobiliàries i negocis diversos. Un, n'és el Frozen Banana Stand, un quiosc situat al passeig marítim d’Oceanside Wharf on es venen uns plàtans de dubtosa qualitat nutricional. Durant les tres primeres temporades el quiosc ha patit tot tipus d'accidents però sempre hi ha estat present. La seva identificació amb la sèrie és tan evident que Netflix l’ha utilitzat per a la promoció de la sèrie amb la instal·lació de reproduccions a Londres i a Nova York.


Stair Car: El cotxe amb escales per pujar al jet privat és el mitjà de transport principal de la família Bluth. Amb George Sr. a la presó i sense ni un duro al banc, el primogènit responsable, interpretat per Jason Bateman, decideix que és el moment de vendre’s l’avió i quedar-se el singular cotxe com a únic vehicle familiar. Tot i la seva aparatositat, compta amb grans avantatges, com demostra el patriarca quan l'utilitza per fugir de la presó.


Les cosins dangeroux: La tensió sexual adolescent entre els cosins George Michael (Michael Cera) i Maeby (Alia Shawkat) és un dels gags recurrents de la sèrie. Tot i els esforços de George Michael per soterrar els seus desitjos, el món li posa impediments contínuament. Un d’ells és el film francès Les cosins dangeroux, una pel·lícula que explica una relació incestuosa similar a la que a ell li agradaria tenir.

Never Nude: La família Bluth és carn de psicoanàlisi, ni tan sols el psiquiatre del clan se salva de la neurosi. Tobias Fünke (David Cross), pare de Maeby, pateix la síndrome Never Nude, una patologia que li impedeix estar completament nu, ja sigui sol o acompanyat. Uns minishorts texans l'ajuden a evitar mostrar-se com Déu el va portar al món i reafirmen a l’espectador en la creença que Tobias és gay.


Chicken Dance: Gairebé cadascun dels membres de la família Bluth té la seva pròpia versió del “Chicken dance”, un ball que fan servir per burlar-se els uns dels altres. Aquesta mena de dansa ancestral s'acaba convertint en una competició per demostrar qui és capaç de fer els moviments més ridículs i irritants. Guanya sens dubte la interpretació de G.O.B (Will Arnett).


Fotografia de portada: Netflix 
Text: Alejandra Palés
Correcció: Montse V.