16 de maig 2013

LA COMISSÀRIA #5 L'ESPECTACULAR RETRATISTA DE L'STAR-SYSTEM NACIONAL: JAUME LAIGUANA


Encara teniu temps fins el dia 26 de maig de visitar “Jaume de Laiguana. Exposició fotogràfica. Retrospectiva 1997-2012”, una exposició fotogràfica molt extensa sobre aquest artista, actualment internacional, que trobareu al Palau Robert, on podreu accedir de forma gratuïta.
Jaume Laiguana és un fotògraf barceloní que va començar en el món de la publicitat i que ràpidament va agafar una càmera i va començar a fotografiar de forma única creant un estil propi on  predomina el retrat. Quinze anys després de fer els seus primers treballs reconeguts, ha volgut inaugurar una exposició al Palau Robert que repassa tota la seva carrera i on podem contemplar algunes de les seves obres més famoses ja que, abans que res, Laiguana és el fotògraf de moda de l’Star-System estatal. Així doncs, a l’exposició trobareu retrats d’algunes de les personalitats més destacades del país, com són Penélope Cruz, Antonio Banderas, Rosi de Palma o Loquillo i, fins i tot, d’alguns artistes internacionals com són Hugh Laurie, Bruce Willis i, sobretot, Shakira, de la qual veureu el famós retrat de quan estava embarassada d’en Milan, que va fer, de forma molt estètica, Laiguana.

L’exposició se separa de manera molt visual per temàtiques, i demostra una clara evolució del fotògraf, alhora que també es mostra la seva actitud de recerca constant. A les primeres sales, veiem les fotografies que Laiguana va fer a finals del noranta, on predominen les fotografies amb models com Bimba Bosé i Jon Kortajarena, dos dels seus aliats durant tota la seva carrera, i que busquen fotografiar allò bell en els espais més sòrdids. Portat per un sentiment de denúncia i protecció del medi ambient, Laiguana posa les seves models a llocs desèrtics, gairebé post-apocalíptics, i solitaris, dels quals n’extreu bellesa amb el seu objectiu. Són fotografies que tenen ecos de la seva època publicitària i que bé podríem veure en una revista de moda, però que confirmen un estil únic que Laiguana arrossegarà durant tota la seva carrera.
A les sales següents és on trobem el millor de Laiguana: retrats íntims d’artistes molt coneguts com el cantant de Ketama i Rosario Flores que respiren veritat, com si l’autor hagués aconseguit atrapar un moment i plasmar-lo al retrat, fent visible allò invisible que tots portem a dins. En aquesta zona també trobareu alguns dels seus retrats més famosos com la portada del CD de David Bisbal, Premonición, inspirat clarament en el Crist crucificat, o la d'Alejandro Sanz amb el got distorsionant-li un ull. A part d’aquests retrats on predomina el blanc i negre, Laiguana fa algunes col·leccions molt interessants amb artistes nacionals: una, inspirada en films de terror, intriga i suspens de l’època daurada de Hollywood com, per exemple, alguns films de Hitchcock, i unes altres parlant de problemes socials com la crisi del cinema, de la importància de no malgastar l’aigua o del problema de seguretat a les fàbriques.

L’exposició té un epíleg molt interessant i que ens mostra en quin projecte està treballant actualment el fotògraf: un recull de fotografies sobre els perills de la prostitució a la carretera i que tenen a Jon Kortajarena com a rostre principal. En aquesta recta final, Laiguana deixa de banda la subtilesa i es torna més escabrós, mostrant escenes plenes de “sang” o imatges bastant repulsives com és la d’un cos, androgin i impossible d’esbrinar, que desfà i destrossa una cuixa de pollastre cuinada. L’exposició es complementa amb alguns vídeos on es mostra el procés per aconseguir les fotografies i que resulta molt interessant.
Així doncs, l’exposició de Laiguana és una porta oberta al món del retrat, i conté moltes imatges que són d’una bellesa extrema i calculada, i alhora fan reflexionar, ja que encara que diguin que Laiguana busca la imperfecció, la veritat és que sembla que tot ho controli al mil·límetre per aconseguir fotografies que captivin els qui les miren.

Fotografia de portada: Palau Robert
Text: Marina Cisa
Correcció: Joanaina Font