1 de maig 2013

LA COMISSÀRIA #4 EL LLIBRE D'ARTISTA, EL LLIBRE DADAISTA


Després de l’empatx de llibres de tots els gèneres i gruixos que hem patit aquesta diada de Sant Jordi, el Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona ens proposa una manera diferent de concebre el concepte llibre lluny de com ho fan totes les llibreries el dia 23 d’abril.
Fins al dia 11 de maig podeu gaudir, de manera gratuïta, a la planta més elevada de l’espai, de l’exposició Passant pàgina. El llibre com a territori d’art, una exposició de llibres atípics, on la forma, de vegades, és més important que el contingut.

A Passant pàgina no trobareu ni els llibres més venuts, ni manuscrits de molt de valor datats de l’edat mitjana, aquesta és una exposició que explora un concepte tan interessant com desconegut: el llibre d’art, el llibre com a obra d’art, no només en el seu interior, sinó també en la seva forma. Des de les primeres exploracions a aquest terreny pel dadaista Marcel Duchamp, el llibre, per a alguns autors avantguardistes, ha estat un terreny d’exploració, i per això en aquesta exposició trobareu “llibres” de formes gairebé impossibles. Des de la fragmentació total de totes les seves parts, fins a llibres que contenen autèntiques meravelles artístiques i ni un sol mot.

A aquesta exposició no només trobareu obres de Duchamp, sinó que hi ha un gran nombre d’obres de l’època en la qual tot aquest moviment de l’experimentació va tornar a sorgir de nou amb més força que abans, és a dir, trobareu molt material de mitjan segle XX i obres d’autors tan interessants i tan de casa nostra com Joan Brossa, amb un llibre que va fer amb la col·laboració dels seus amics, el pintor i escultor Joan Miró i el music Mestres Quadreny. Alhora, també és interessant veure com Yoko Ono i el grup Fluxus, Jean Dubuffet o Sol LeWitt s’han enfrontat al mateix tema. L’exposició arriba fins gairebé a avui en dia, amb una obra feta per Pascal Comelade. Tot i així, l’exposició no només se centra en aquest tipus de llibres que cerquen diferenciar-se de la resta, també hi ha un recull dels primers llibres (a partir del segle XX) que van contenir il·lustracions totalment innovadores i molt interessants, i fins i tot hi podem trobar “diaris d’autors” plens de dibuixos i pensaments.

Realment, Passant pàgina. El llibre com a territori d’art és una exposició molt completa, plena de llibres –en un dels quals podem llegir algunes línies del gran escriptor Antonio Muñoz Molina–, i dels quals més que recordar-se de com eren tots, se’n pot extreure una essència que ens fa pensar en les avantguardes, el moviment dadaista, el moviment que va dir que tot era possible i tot podia ser art, i en aquells artistes que es van atrevir a innovar amb objectes que feia segles que estaven estandarditzats. Cal destacar de l’exposició l’única peça audiovisual que ens mostra, a l’estil d’American Beauty i la seva bossa flotant, un full en blanc, enganxat a una paret, que, tot i passar per aigua, vent i sol segueix enganxat a la paret, fins que, movent-se lentament, cau, finalment, al fred, gris i uniforme sòl de ciment.

Fotografia de portada: Centre d'Arts Santa Monica
Text: Marina Cisa
Correcció: Marta C.