19 d’abr. 2013

NUBICO, L'SPOTIFY PER LLIBRES DEFINITIU?L'Spotify en versió llibres va arribar ja fa un temps, i es va establir gràcies a 24symbols i després també amb Reedig. Però el projecte que ha començat la companyia editorial Círculo de Lectores juntament amb Telefónica promet ser un servei revolucionari o, almenys, promet competir per poder aixecar una mica el mercat del llibre. Serà la fi dels propers Sant Jordi? Ens haurem de comprar tots un lector de llibres electrònics? Si vols conèixer una mica més sobre aquests nous sistemes, nosaltres t'ho expliquem tot just després de l'hipersalt.


Fa ja dos anys s'obria en fase beta (en fase de proves) el primer portal de llibres "sota demanda" 24Symbols a l'Estat espanyol. Aquest servei ofereix dos modes d'ús molt semblants als que té Spotify per música: un mode gratuït anomenat "freemium", que ens permet llegir llibres de manera gratuïta, però amb l'aparició de publicitat, i un altre mode en el qual, pagant una quota, pots treure aquesta publicitat.


El concepte

I fa relativament pocs mesos, una altra empresa amb seu a València va llençar Reedig, un servei molt semblant a 24symbols i amb una gran ambició. Volen arribar a tenir tants usuaris com el propi Spotify. Per fer-ho es basen a tenir una bona biblioteca, i tanquen acords amb la major quantitat d'editorials possible (disposen ara mateix de més de 1.000 llibres), i inclús amb universitats, com intenten fer amb la de València.

Però un tercer competidor està a punt d'iniciar la seva carrera en el sector: Nubico. Aquest és un projecte que neix d'una editorial gran com Círculo de Lectores, juntament amb Telefónica. Tot i que encara no hi ha cap data d'anunci oficial, ja s'està rumorejan que aquesta data no hauria de trigar a arribar. El secret del seu hipotètic èxit es basa en la relació del grup amb moltes editorials i l'aportació de Telefónica amb les seves tecnologies (volen arribar a dispositius mòbils de qualsevol plataforma i tenir el seu sistema preinstalat a diferents marques d'ebooks).


El futur?

No creiem que el Sant Jordi, tal com el coneixem avui en dia, desaparegui quan aquests sistemes estiguin plenament integrats en el nostre dia a dia, però sí que és veritat que, cada vegada més, veiem gent a tot arreu llegint des d'un aparell electrònic (mòbil, tauleta o lector digital), i no com si fos una moda, sinó com un sistema més còmode i que pretén donar una vida més llarga al llibre, perquè afortunadament, encara no hem deixat de llegir.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Joanaina Font