4 d’abr. 2013

LA COMISSARIA #2 KABUL A TRAVÉS DE L'OBJECTIU D'UNA CÀMERA


Fins el dia 21 d’abril podeu gaudir al Centre de la Imatge, La Virreina de l’exposició "Bye-Bye Kabul", un recull de 49 fotografies realitzades pel fotoperiodista madrileny Guillermo Cervera i que mostren la realitat d’aquesta ciutat d’Afganistan allunyada de les guerres i de les imatges amb les quals ens bombardegen constantment els telenotícies.

"Bye-Bye Kabul" mostra de manera periodística i a mode de fotoreportatge la vida a Kabul i tots els seus aspectes: l’oci, la vida familiar, la infància, el paper de l’home i de la dona a la societat, la vida al carrer, etc. Tot i això, sembla que Cervera es decanta per mostrar allò més sòrdid i que acaba per impactar els visitants. Si les fotografies no són prou potents, la descripció que les acompanya resulta, a vegades, devastadora.

Entre les fotografies de "Bye Bye Kabul" trobareu testimonis tan esfereïdors com la fotografia d’un afganès transvestit que, en llegir la descripció, descobrim que va ser assassinat poques setmanes després; fotografies de cinemes totalment deserts, que amb la descripció descobrim que, de fet, és un dels pocs que segueix obert ja que els talibans han prohibit els cinemes, o fotografies que verifiquen la separació de dones i homes en els restaurants.Altres fotografies, per exemple, mostren anècdotes del país que ens semblen interessants, com el d’un home de Kabul vestit de color blau que porta un cinturó amb la família Obama a la sivella, uns nens jugant a un "tiovivo" desèrtic, una presentadora de televisió preparant-se per sortir en antena o un home en un gimnàs que ensenya orgullós un tatuatge al braç. Així i tot, a les descripcions es llegeix un factor comú: els talibans ho prohibeixen.

Aquesta és una de les vies conductores de l’exposició. Les fotografies mostren actituds que estan prohibides pels talibans, i per això Cervera, amb actitud de periodista i alhora preservador de la memòria, anomena l’exposició "Bye-Bye Kabul": perquè s'hi mostren fragments de realitat que seran esborrats un cop els talibans tornin a “apoderar-se” de la vida quotidiana del país.

Així doncs, aquesta exposició ens mostra que a Kabul hi ha més vida a part de la guerra que ens ensenyen als noticiaris i alhora, més coses de les que podríem veure als documentals de viatges. "Bye-Bye Kabul" és una exposició que recull fotografies fetes durant els 4 anys que Guillermo Cervera ha anat visitant la ciutat, i que, infiltrat com un més, ha pogut immortalitzar per configurar una exposició que el comissari de l’exposició, Ricard Mas, defineix: ”Ante el Kabul fotografiado por Guillermo se puede sentir la angustia, el valor de la vida, el peso del agua, el tedio...”.

Si esteu interessats a conèixer més aquest país i el fotògraf que ha arriscat la vida en nombroses ocasions per retratar la realitat quotidiana en els països amb més conflicte, el dia 10 d’abril teniu l’oportunitat d’assistir a una xerrada entre Guillermo Cervera i Plàcid Garcia-Planas, un reporter que l’ha acompanyat en moltes de les seves aventures periodístiques.

Fotografia de portada: Web de Centre de la Imatge, La Virreina
Text: Marina Cisa
Correcció: Montse V.