24 d’abr. 2013

ELS ZA! MÉS PREVISIBLES

       

Za!
Wanananai
Any: 2013
Discogràfica: Gandula


Sóc fan de Za! des de fa molt i em considero apte per afirmar que aquest disc és el més previsible que un es podia trobar. Bé, també podria dir-ho diferent: ho han tornat a fer. Za! s'han tornat a treure un discàs tan amorf que no es pot agafar ni amb pinces. Tant, que tots aquells que tenen els discos a casa organitzats per gèneres, quan tinguin aquest Wanananai, el deixaran al costat del plat, sense endreçar.

4 hits comptats és tot el que posen sobre el plat a la taula dels Za!, i quan diem hits i Za! junts hem de saber de què parlem. No fan cap hit-hit, fan un hit-altra cosa. Com exemple, el temarraco "Súbeme el monitor", més parcialitzat que la vedella envasada de les neveres dels supermercats, conté els millors tropezones del que un acostuma a anomenar hit amb moments de gran qualitat compositiva i estètica. Però també té allò tan propi del duet de rebentar la cançó i "anar-se'n de marres", sortir-se per la tangent i fer allò que veiem tot sovint que fa el Barça: quan sembla que l'extrem està enfilant l'atac i que centrarà, tira la pilota endarrere, que amb el tiqui-taca acaba al porter, Wanananai que te bajes la guitarra i tornada a començar, des de zero, Wanananai empezamos la prueba. La jugada tots sabem què és: contemporanitzar els temps, jugar a marejar, fer que s'ataca per un costat i acabar a l'altre, marejar la perdiu, el flow al si de la música, i quan sembla tot venut una fuetada i amb tot, amb la melodia controlada, súbeme el monitor, cap a dins. Això és un hit de Za!
El joga bonito brasiler, el múscul (música) africà, el caràcter mediterrani, la innovació en la formació i el plantejament i tot dins el joc en equip. Un equip de dos del planter que no tenen demarcació concreta. Us sona? Sí, dos anarquistes sobre el terreny de joc, sobre els escenaris, Papa Dupau i Spazzfrica Ehd.

Podria dir moltes coses de Za!, però no tinc ganes de repetir "eclèctic", "visceral" "fresc", "free" i tantes altres etiquetes que es posaran intentant amanir una ressenya del nou disc de Za!, així que permeteu-me que hagi fet servir el també gastat símil futbolístic per descriure això tan aparentment anàrquic i que en realitat està tan ben plantejat i que no és tan sols la descripció de "súbeme el monitor", sinó la manera actual de fer de Za!, i per tant, d'aquest Wanananai.

A més a més, ja sabeu, els discos de Za!, per molt bons que siguin, no arriben al 30% del que ofereixen aquest parell en directe, així que espanteu-vos pel que us podeu trobar si els aneu a veure.Torrefacto Wagneriano by Za! on Grooveshark Fotografia de portada: portada disc Text: Lluís Huedo Correcció: Joanaina Font