6 de març 2013

'SPLASH', TSUNAMI FOLKLÒRIC A LA PISCINA


Encara no ens hem tret la bufanda del coll i Antena 3 ja ens ha plantificat l’estiu davant la cara en forma d’un concurs “piscinero” amb famosos i famosets, presentat per Arturo Valls, la vedet oficial de la cadena. Splash, que es va estrenar aquest passat dilluns, proposa diferents personatges més o menys coneguts per convertir-se en saltadors de trampolí sota l’atenta mirada d’un jurat teòricament especialista.

El nou format arriba per partida doble a la televisió espanyola, ja que Telecinco ha preparat un programa similar que durà per títol Mira quién salta. De moment, però, Antena 3 ha agafat avantatge en aquest duel i ha aconseguit agafar la cadena de Mediaset amb el pas canviat, en anunciar l’estrena del programa per sorpresa amb tres dies d’antelació. A més, per demostrar la seva aposta decidida, Antena 3 ha fet que la seva germana, La Sexta, endarrerís l’estrena de la tercera temporada de The Walking Dead.

El primer que sorprèn de Splash és el seu escenari, suposadament modern i luxós però que a la pràctica podria passar per qualsevol discoteca de costa rància, aquells antres que viuen el seu punt àlgid quan se celebra una festa de l'espuma. Tot l’esforç lluminós i pirotècnic dels responsables del programa queda diluït per una dinàmica i un ritme digne de la televisió dels anys 90, aquella en què Jesús Gil triomfava des d’una piscina.

Una de les claus d’aquest tipus de programa es recopilar una bona base de concursants que responguin a un perfil de famós de tercera o de bufó televisiu. Aquests càstings són una tasca fàcil per a Antena 3, que ja té experiència gràcies a les dues edicions de Tu cara me suena, i ha fet una selecció digna d’admirar. Entre el reguitzell de candidats a saltadors del primer programa, sens dubte l’estrella va ser Falete i el seu banyador fet a mida. El coplista/diva del cor i les seves rotundes formes van ser el ganxo perquè més de cinc milions d’espectadors estiguessin davant de la pantalla esperant el gran tsunami folklòric. El seu vestit de bany de farbalans i el seu altar de sants i verges van deixar en segon pla la resta dels concursants, entre els quals es troben personatges tan diversos com la pneumàtica Toñi Salazar o l’esportista Gervasio Deferr.

Deixant de banda els concursants, els altres protagonistes són els membres del jurat, tots amb pedigrí. L’exfutbolista Guti i la seva barbeta seductora, l’ubic Santiago Segura, el saltador olímpic Emilio Ratio i l’exseleccionadora Anna Tarrés. Aquesta última és, de tots ells, la que més curiositat desperta gràcies a una interpretació sobreactuada que fa semblar la senyoreta Rotenmeyer una germaneta de la caritat. Amb tot, un cop passats els primers riures irònics, el programa té un ritme insofrible que no salva ni Arturo Valls vestit de Shakira fent un triple mortal des del trampolí més alt de la piscina.  

Fotografia de portada: Antena3 
Text: Alejandra Palés 
Correcció: Montse V.