20 de març 2013

PATRIARQUES DE LA TELE


Ja sabem que celebrar el Dia del Pare és molt capitalista i poc modern, que és producte de les satàniques forces comercials que dirigeixen el nostre dia a dia. Així i tot, i malgrat arribar una mica tard, aquesta festa ens permet repassar alguns progenitors de la petita pantalla que han marcat tendència.

George Bluth Sr., Arrested Development (FOX): El prototip de pare jeta. El patriarca de la família Bluth, interpretat per Jeffrey Tambor, porta la seva empresa i la seva descendència a la ruïna després d’anys de practicar comptabilitat “recreativa” amb les finances del seu imperi. Lluny de deprimir-se, durant el seu pas per la presó, el sr. Bluth viu una revelació religiosa, abraça la fe jueva i de pas fa negoci amb vídeos d’autoajuda. Per si això no fos prou, aquest mestre de la manipulació gaudeix tornant bojos els seus quatre fills perquè acabin desconfiant els uns dels altres.

Phil Dunphy, Modern Family (ABC): El pare infantil. En el cas de la família Dunphy, de vegades és difícil saber qui és el pare i qui són els fills. Si una cosa caracteritza Phil Dunphy és el seu esperit juvenil, gairebé infantil, cultivat amb intensitat per assegurar-se el títol de “pare més guai del món”. Competitiu com pocs, són habituals els gags acompanyat del seu fill petit, ja que, tot i que els separen molts anys de diferència, comparteixen la mateixa edat mental.


Martin Crane, Fraiser: Un dels pares més famosos de la història de la televisió. Totalment oposat als seus dos fills, Fraiser i Niles Crane, aquest expolicia va pronunciar algunes de les millors frases de la sitcom de la NBC. El patriarca Crane tenia dos amors incondicionals, per sobre dels seus fills: la seva butaca atrotinada i el seu gos Eddie.


Michael i Joey, Tinc dos pares (NBC/TV3): Aquesta sèrie de final dels 80, emesa per TV3, mostrava l'adolescència de Nicole amb dos pares (homes), antics amants de la seva mare, que es veuen obligats a acceptar la custòdia de la noia. Els dos vells amics i pares forçats representaven dos estils de vida molt diferents: per una banda hi havia el seriós i responsable, en Michael, i per l’altra, l’artista, en Joey. Malgrat les seves diferències, la parella aconseguia formar una llar per a la seva inesperada filla.


Charles Bing/Helena Handbasket, Friends (NBC): Va ser un personatge esporàdic però va causar sensació. El pare drag-queen de Chandler Bing rep la invitació per la boda del seu fill durant el seu espectacle de cabaret a Las Vegas. Només una gran actriu com Kathleen Turner podia enfrontar-se a aquest paper curt però essencial per entendre tots els traumes del més histriònic del grup d’amics de Nova York.


Frank Gallagher, Shameless (Channel 4): El progenitor borratxo. El cap del clan Gallagher és un autèntic desastre: abandonat per la seva esposa i a l’atur, ofega les seves penes en cervesa i deixa que els seus sis fills visquin una vida gairebé assilvestrada. La seva gran sort és tenir una primogènita, Fiona, que es desviu per tirar endavant la família nombrosa i disfuncional i que, a la pràctica, assumeix les responsabilitats del pare. Fotografia de portada:ABC Text: Alejandra Palés Correcció: Marta C.