8 de març 2013

NO VULL PAGAR?Els usuaris d'Android porten, des que va sortir l'aplicació, fent servir el Whatsapp sense pagar cap euro. Però això s'ha acabat. L'empresa responsable, que ja cobrava per l'aplicació als usuaris d'Apple, ha decidit que ja és hora que es pagui per tenir-la. Tot just ara que s'ha tornat gairebé imprescindible. Què creus tu? Ho trobes just? Vols dir, en aquest cas, també això de "no vull pagar"? Et donem raons i motius per pensar sobre tot això, com sempre, després de l'hipersalt.


Whatsapp és una aplicació per mòbil que tots coneixem perfectament. Si fem memòria, ens adonarem que gràcies a aquesta aplicació ens hem estalviat un munt de diners en missatges curts (SMS) i en trucades. A més, ha aconseguit que les nostres converses siguin més fluides, que ens podem posar en contacte amb un grup de persones per quedar per a qualsevol esdeveniment, i compartir fotos (entre altres coses) de manera immediata.


Amb la de diners que ens gastem en un mòbil...

Una gran part dels usuaris d'iPhone saben el que és pagar per aquest servei (i per alguns d'altres). Saben que la quantitat inferior a 1€ (0,79€ actualment) no és res comparat amb el servei rebut. Però també hi ha molts altres usuaris als quals això no els sembla gens correcte: una aplicació que fins ara era gratuïta per ells i amb la qual ara, perquè així ho han decidit, els volen treure "els quartos", malgrat que existeixen altres alternatives que no són de pagament com el Line. I el servei sembla  molt semblant o inclús millor.

Potser algunes d'aquestes persones no s'han adonat que Whatsapp, des del seu inici, va anunciar que era de pagament, però que els usuaris d'Android tindrien la sort de fer-lo anar gratis durant un temps (que s'ha allargat més de 3 anys, quan la durada prevista era d'un any només). Sempre ha estat un servei de pagament, com saben els usuaris de l'iPhone. Però aquesta "amnistia" s'ha acabat per decisió de l'empresa.

Si ens aturem a pensar, però, cada vegada apareixen més serveis orientats al consum mínim, o almenys al consum pel qual abans pagàvem molts més diners. Si algú es gastava uns quants euros mensuals comprant CD, ara té Spotify per menys de 10€ al mes. O si eres dels que anaves al videoclub a llogar pelis, ara tens Wuaki (una empresa catalana) que té ofertes de tarifa plana també inferiors a 10€ mensuals. Escoltar música o veure cine i sèries de manera il·limitada i sense sortir de casa.


No us fan pena? Treballen per viure i són d'aquí (bé, no tots)

Potser no estem acostumats a fer aquestes reflexions i creiem que tot en aquesta vida hauria de ser gratis, o tenir un preu encara més ajustat, però no oblidem que, darrere de tots aquests serveis, hi ha gent com vosaltres, com nosaltres, gent normal, que cobra uns diners per fer una feina que ens reporta alguna cosa beneficiosa. Citant en Valero Sanmartí, "WhatsApp el desenvolupa una empresa, no una puta ONG. La feina es paga i punt". Més clara, l'aigua.


Fotografia de portada: Arxiu
Text: Christian Peña
Correcció: Joanaina Font