13 de març 2013

CAUDORELLA 2013: ELECTRÒNICA EN SAFATAMés no es pot fer, nois/es. Per tercer any consecutiu, les Jornades de Música Electrònica CAUDORELLA faran d'aparador del que dóna de si aquest estil musical a Catalunya, mitjançant concerts (molts gratuïts), sessions de DJ, presentacions, conferències, una exposició i una fira de trobada de segells discogràfics locals. La voluntat de prestar-hi atenció, evidentment, dependrà de nosaltres mateixos.

I, compte, perquè el programa d'actuacions d'aquest 2013 és d'allò més sucós: inclou des de noms populars com Cardopusher (en format DJ i acompanyat per Nehuen) i Balago, fins a propostes especials com les de l'aliança de Clase Sencilla i Samuel Gimeno que reinterpretaran peces d'Erik Satie i Frederic Mompou, o Engendrons (cinc músics que, fins que surtin a l'escenari, no sabran amb qui col·laboren ni per a què). També passaran pel festival la barreja d'estils de Miss Q i Macrobukkake; el rap de vellut de El Gremio -a la foto-, directament skweee instrumental en el cas de Fitzroy North, i més funk pel que fa a RCA Flacos & El Punto; la improvisació amb objectes no convencionals de Leo Bettinelli, la més "pura" de Martin Del Litto, i la més psicodèlica de Sun Color; el cosmos pop de Cavaliers of fun i disco de Sicknife; la foscor rockera d'Híbrida, Nen, i Cavall i No Parfum, o el festiu electroclash de 8 bits de My name is Ann!

A més, a l'apartat de sessions de DJ, trobem els Lasers (per una nit, deixaran els instruments a casa); el veterà Undo; el joveníssim -15 anys- Bittenpen (amb Burial, Jacques Greene i James Blake com a referents); l'aprofundiment en el techno de Last Mood i els NX1; la varietat estilística de Missy Karma, o els mashup (dins la MashuParty que tindrà lloc dissabte 23 a Freedonia) d'Alecs Feel, entre altres.També hi haurà canvis respecte a l'edició del 2012 pel que fa als espais on tindrà lloc el festival: es mantenen el Convent de Sant Agustí, el Moog i Freedonia, i "entren en joc" Miscelänea, Bloc, 33/45, Boulevard (BLVD), Discos Paradiso, i les sales Pop Bar i Rex de Razzmatazz.

Pel que fa a les conferències, de nou centralitzades al Convent, aquest any es parlarà de la situació de l'avantguarda musical de Barcelona durant la primera meitat dels anys vuitanta, quan la Movida madrilenya va focalitzar tot l'interès en aquest sentit (l'explotació mediàtica arribaria més tard). Conjunts i components de bandes electròniques barcelonines d'aquella època com Autoplex, Victor Marute (Terminal), i JJ Ibañez (Kremliyn) s'encarregaran de rememorar aquells temps, així com també hi parlarà el "macromassa" i director de Gràcia Territori Sonor, Víctor Nubla, que va plasmar aquella època al llibre La nueva música (1984). A més, es duran a terme presentacions de llibres sobre música (Yo, DJ II, de Jordi Carreras i Generación Clubber, de José Luis Danwart), d'empreses proveïdores de serveis relacionats amb el sector (Verkami, Looks Like Music...), i de festivals locals (Manrusionica, MiRA!, o l'inminent -del 17 al 20 d'abril- Störung Festival, entre altres).

No faltaran les habituals masterclasses i tallers (sobre la creació de sons dubstep, per Arnau Sala -no el de Vactor i Les Aus-, o sobre la configuració d'un directe AV, per Javo); les sessions de DJ amateurs Open Desk, i la Fira Discogràfica, punt de trobada amb els segells, festivals i col·lectius catalans de música electrònica. Aquest 2013 també s'estrenarà, a causa precisament de l'increment de demanda de la Fira, el CDO LAB, espai de trobada enfocat als professionals del sector.

Les altres novetats són el CDO VISUALS (dedicat a videoclips, video-art, documentals i clips promocionals de l'escena electrònica nostrada) i una exposició (visitable ja a l'espai 33/45, durant tot aquest mes) que en un principi havia de centrar-se en "el naixement de l'electrònica en els anys setanta i el seu desenvolupament durant els vuitanta", però que finalment recollirà fotografies i sons de les dues primeres edicions del CAUDORELLA.

Tota la informació sobre els horaris, dies i distribució de les activitats la podeu trobar en aquest pràctic tríptic en jpg i, més detalladament, a la plana web del festival.

Fotografia de portada: La boca del lobo
Text: Arnau Espinach
Correcció: Joanaina Font