21 de febr. 2013

-Y- (YPSILON) A L'HANGAR DE BARCELONA

Crec que em faré una secció que es digui "Sales de concerts de Catalunya" o "Catalunya des de les sales de concerts". Aquest és el tercer post seguit que faig sobre un espai de música en directe i començo a tenir una mica de complex. En realitat no em puc queixar, és molt agraït escriure sobre un tema com aquest, sempre són bones notícies. Aprofitant que aquesta nit el grup barceloní -Y- (Ypsilon) presenta, Horizonte de Sucesos a l'Hangar de Barcelona, us parlaré d'aquest equipament de la ciutat que no és técnicament una sala de concerts, però sí que és un espai on darrerament es poden veure directes força sovint.

De l'electrònica minimal del primer LP d'-Y- (Ypsilon), Horizonte de Sucesos, us en vam parlar fa uns dies. Després de 3 setmanes de gira per Europa aquest dijous tornen a Barcelona per presentar-nos aquest prometedor treball. Ho faran a l'Hangar de Poble Nou acompanyats de +++ i Ciudad Lineal.

Pels que no conegueu l'Hangar, aquesta és una bona oportunitat per visitar-lo. Us n'hem parlat alguna altra vegada, es tracta d'un espai recuperat per l'Ajuntament de Barcelona a través del projecte "Fàbriques de Creació" que tenia com a objectiu recuperar antics recintes industrials amb la voluntat de generar nous centres per a artistes i creadors. Dins d'aquest mateix projecte s'hi inclouen espais com la Fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu, La Seca a El Born o la Nau Ivanow a Sant Andreu, entre d'altres.

En el cas de L'Hangar es van aprofitar les naus del complex de Can Ricart per convertir-les en un centre obert per a la recerca i la producció artística de caràcter multimedia i audiovisual. Aquest equipament funciona des de 1997 i en ell els artistes hi troben recolzament en totes les fases de la producció. S'hi poden llogar tallers, espais per a exposicions i laboratoris, i també ofereix una petita residència per a artistes.

El centre té un departament dedicat exclusivament al so i l'art sonor on els artistes poden experimentar i rebre formació. Al voltant de l'Hangar Sonor s'hi apleguen diferents col·lectius que programen activitats de manera independent. S'hi fan tallers, xerrades, presentacions i també algun concert. Recentment hi hem pogut veure grups com Beach Beach, Macrobukkake o Ducktails o aquest dijous, com ja us hem dit, -Y- (Ypsilon). Esperem que segueixi aquest ritme i l'Hangar es converteixi a poc a poc en un espai més dins el circuit de sales de concerts de la ciutat.

És cert que l'Hangar està a Poble Nou i per alguns és una mica lluny. Però si la proposta s'ho val, cal donar-li una oportunitat. Això sí, ajudaria bastant a promocionar el centre una pàgina web més endreçada i més intuitiva.

Fotografia de portada: -Y- (Ypsilon)
Text: Montse Casas
Correcció: pendent