26 de febr. 2013

MOLTS MOMENTS


Muñeco EP
Muñeco
Any: 2012
Discogràfica: Autoeditat

Els primers acords de "GVFX", dissonants, amanits amb tremolors i delays, afegits al ritme sincopat, em traslladen directament a Austin, Texas. Sí, terra de secà, però bastant fèrtil en referents del post-rock dels darrers anys, sobretot per oferir diferents cares de la mateixa moneda. M’estic referint als omnipresents Explosions in the sky i This will destroy you. Falsa alarma, l’evolució del mateix tema, amb ritmes més dinàmics. Entrem a un nou terreny sense moure’ns del mateix mapa, el que han agafat del prestatge del post-rock.

Sona "Por las noches soy Godzilla" i "El banquillo de los acusados", i travessem l’oceà per aterrar a l'Escòcia dels Mogway. M’hi fan pensar els tempos atrevidament més ràpids i els efectes de veu. Anem a batzegades, però tot passa molt bé. Ara hi ha la catarsi típica dels grups que fan de la instrumentalitat la seva raó de ser. Ara ens trobem jugant amb dinàmiques per anar allargant les cançons fins on es cregui que ha d’acabar. Entremig criden l’atenció els ritmes més propers al post-punk ballable que va estar de moda a principis del segle XXI. Crida l’atenció. Es nota que aquests nanos han escoltat molta música.

Potser alguna imprecisió i l’abús de detalls, típics dels primers treballs, resten una mica de consistència al resultat. Qui ho sap. Tampoc és tan greu. Res que no puguin arreglar hores d’assaig i gires infinites. El que destaca és la personalitat. Les regles del post-rock sembla que ja han estat fixades, hi ha poc espai per moure’s. Per això sorprèn positivament que en el primer EP deixin entreveure tantes coses. Molt bé tot plegat.

Fotografia de portada: Muñeco
Text: Joan Palahí
Correcció: Montse v.