15 de febr. 2013

LA NAU B1 DE GRANOLLERS, UN AGRADABLE DESCOBRIMENT


Som conscients que de vegades ens centrem massa en tot allò que té lloc a Barcelona. És cert que a la capital l'oferta cultural és més àmplia que a qualsevol altre lloc del territori, però és necessari ampliar el nostre angle de visió, perquè a fora de la ciutat hi podem trobar propostes d'allò més interessants. Un bon exemple és la sala Nau B1 de Granollers, que va obrir fa poc més d'un any i té la voluntat de ser més que una sala de concerts, vol esdevenir un espai de referència per a la música en directe i la innovació contemporània al Vallès.

Durant el darrer any, per la sala de concerts de la Nau B1, hi han passat grups i artistes consolidats com Mazoni, Inspira, Surfing Sirles, Maria Coma, Joan Colomo, Paul Fuster o Guillamino i també moltes altres bandes emergents d'arreu del territori català. I és que la Nau B1 vol ser una plataforma per a tots aquells grups que tot just comencen i necessiten fer sentir la seva música. El criteri de programació és, per dir-ho en poques paraules, marcadament indie si ens fixem en els noms més coneguts que s'hi han pogut veure, i molt eclèctic si tenim en compte els grups més novells que hi actuen.

La Nau B1 és la sala que molts pobles i ciutats voldrien, un lloc agradable on escoltar música de qualitat en condicions de qualitat. Alhora, també és un laboratori de creació i un espai on poder formar-se i aprendre, ja que ofereix diverses activitats formatives relacionades amb diferents àmbits musicals.

No obstant això, i malgrat els esforços de promoció de l'organització, l'espai rep, en algunes ocasions, menys públic de l'esperat. Una bona mostra és el concert de Mates Mates i Vàlius, dos dels grups més interessants del panorama musical català ara mateix, de fa un parell de setmanes. De fet, aquest article del Nació Granollers que relata l'absència de públic en aquest directe és el que ens ha motivat a escriure aquest post.

Notícies com aquestes ens deixen una mica desorientats. I més tenint en compte que el preu de les entrades de la Nau B1 és més que assequible i i que es poden trobar promocions per rebaixar-lo encara més. I doncs, què és el que falla? No hi ha interès per la música en directe a Granollers i rodalies? No hi ha curiositat per conèixer nous grups? Potser la música indie no agrada fora de Barcelona? I què és la música indie? Segurament no podríem trobar una sola raó, però potser la solució la podríem trobar en la pedagogia, a acostumar al públic als grups més desconeguts combinant-los amb grups més mainstream, i així, de pas, també acabar amb aquesta classificació absurda. No hi ha música indie i música mainstream. Hi ha gustos musicals o fins i tot potser música més bona o més dolenta, menys o més interessant.

Si bé es cert que hi ha moltes iniciatives culturals que tenen èxit fora de Barcelona (PopArb, Faraday, Festival Hoteler, Lemon Day) i fins i tot existeixen escenes musicals locals com la de Vic, res de tot això s'ha originat en dos dies. Han calgut anys i edicions per crear-les i consolidar-les. Segurament també es qüestió de temps. El que està clar és que cal celebrar l'existència d'una sala com la Nau B1 i des d'aquí volem encoratjar els seus gestors, l'empresa Brubaker, a seguir treballant amb tanta empenta per fomentar com fins ara la cultura feta a casa nostra.

Fotografia de portada: Nau B1
Text: Montse Casas
Correcció: Joanaina Font