6 de febr. 2013

JUDICI A 'COMMUNITY'


Després de molts estira i arronsa, aquest dijous torna Community (NBC), la sèrie que, tot i tenir una base de fans entregats i gairebé irracionals, mai m’ha acabat de fer el pes. I és una llàstima, perquè malgrat que reconec moltes de les seves virtuts i sóc conscient que algun dels seus capítols m’han fet riure, sóc incapaç de connectar-hi al 100% i, per tant, haig de fer un sobreesforç per seguir-la fidelment.

La seva estrena és una alegria pels seus seguidors, però també una proba de foc per la sèrie que ha vist perillar la seva renovació en diverses ocasions, principalment per les seves baixes audiències, un mal que comparteix amb Parks and Recreation, la seva companya de cadena. A més, durant la mid-season de 2011-2012, Community va quedar en els llimbs i va estar un bon temps fora de la graella. Els seguidors van reaccionar a l'absència engegant diverses iniciatives, des d’una campanya a través de les xarxes socials a una flashmob davant de la seu de l'NBC disfressats amb accessoris relacionats amb la sèrie i corejant frases dels seus personatges. Fins i tot la pàgina web College Humor va realitzar un vídeo anomenat Save Greendale en el qual van participar els actors de la sèrie que exigien que es tornés a emetre.


Per si el perill de la cancel·lació no fos prou inquietant, la comèdia s’ha vist sacsejada en els últims mesos per dues desercions il·lustres: Dan Harmon, el seu creador, i Chevy Chase, el pes pesant del repartiment. L’actor, una cara coneguda de les comèdies dels anys noranta, va expressar la seva intenció d’abandonar la sèrie quan s’estava acabant de rodar la quarta temporada, que ara s’estrena, perquè estava descontent amb les trames que li adjudicaven al seu personatge. Per tant, en una hipotètica cinquena temporada diríem adéu a Pierce Hawthorne, personatge que interpreta l’actor.

En motiu d’aquesta estrena, llargament esperada pels fanàtics de Community i endarrerida en diverses ocasions per la cadena, farem la nostra llista de “pros i contres” de la sèrie.

A FAVOR:
Sr. Chang: El personatge més emblemàtic i excessiu de la sèrie. A mesura que s’emetien els capítols hem pogut veure la seva progressiva i hilarant decadència. Aquest ésser ha passat de ser professor d’espanyol al Campus de Greendale a ser un tarat mental que viu als conductes de ventilació de la universitat. Ken Jeong, l’actor que l'interpreta ha donat alguns dels moments més gloriosos a la sèrie.

Homenatge a la cultura pop: Bona part de la gràcia de Community prové de l’ús de referències cinematogràfiques i televisives, un autèntic banquet pels friquis de la cultura pop, amants d'Star Wars i adoradors de Dr.Who. El personatge que millor representa aquesta característica de la sèrie és Abed, una enciclopèdia del setè art amb potes. Aprofitant aquest element s’introdueixen constantment homenatges i tributs tant a produccions cinematogràfiques com a aspectes de la cultura pop. Els millors exemples d’aquest recurs són els capítols "Dungeons and Dragons", "Digital Estate Planning" i "Remedial Chaos Theory".

Capítols originals: Una de les característiques evidents de la sèrie és una certa irregularitat. Els capítols més avorrits troben el contrapunt en escenes realment divertides i capítols originals. Un exemple clar, els primers minuts musicals del primer capítol de la tercera temporada, o diferents episodis temàtics.EN CONTRA:
Falta d’empatia: Teòricament la premissa de la sèrie és mostrar com un grup de persones que acudeixen a la universitat per adults i que no tenen res en comú acaben sent grans amics. Però aquest sentiment no acaba traspuant mai la pantalla, perquè difícilment et pots creure que s’estimin quan la majoria de vegades es tracten fatal. Això fa que sigui bastant difícil establir qualsevol tipus de relació emocional amb els personatges i, per tant, t’és una mica igual el que els pugui passar.

Poca evolució: Una dels aspectes més sorprenents de Community és que els personatges són gairebé caricatures i pateixen d’una certa falta d’evolució. Podríem comparar els primers capítols i els darrers i veuríem que pràcticament no ha canviat res.

Chevy Chase: L’actor de comèdia és segurament el nom amb més solera de tot el repartiment però té el mal d’haver d’interpretar el personatge més desagradable de tota la sèrie. Per si això no fos suficient, sembla que, en alguns moments, el mateix actor no està gaire content amb haver d’interpretar-lo i et fa avorrir la seva presència.


Fotografia de portada: NBC
Text: Alejandra Palés
Correcció: Joanaina Font