1 de febr. 2013

GOSSIP I ELS INFORMERS. COM A L'ESCOLA PERÒ A INTERNETNo us agradaria conèixer alguna història secreta dels vostres companys de feina? O de la discoteca a la que aneu assíduament? No? I no heu creuat mai una mirada en el metro i voldríeu saber si la cosa pot anar a més? No us agradaria trobar a aquell noi o noia per dir-li el que no us vau atrevir a dir-li en el seu moment? Bé, com si encara estiguéssim al col·legi, Internet ens ho posa tot fàcil. Si vols saber com, nosaltres et fem cinc cèntims després de l'hipersalt.


Si per alguna cosa és útil Internet és per poder observar i comunicar-te de manera totalment anònima. És una finestra al món des de la qual, si no vols, no et veuran ni et sentiran. Aquesta "virtut" es pot comprovar a la gran majoria de les xarxes socials, on és molt fàcil poder saber de tothom sense que ningú hagi de saber de tu.


Al fons de la imatge podem veure el target d'aquesta aplicació

Però aquesta vegada s'ha anat una mica més enllà, i aprofitant-se d'aquesta característica que ens proporciona la xarxa, han aparegut dos fenòmens que ens transporten a la nostra tendra adolescència: Gossip i els informers. La primera és una aplicació (per ara només existeix per iPhone) que ens permet tafanejar a diferents espais i comunitats de les que formem part, com per exemple la nostra feina o el nostre bar de moda favorit.

El segon fenòmen és més aviat un sistema (creat per tres noies catalanes estudiants de la UAB) que ens permet, mitjançant una xarxa social com Facebook, formar part d'un grup i posar comentaris anònims perquè els pugui llegir tothom, com ara voler trobar a aquell noi que saps que sempre va a estudiar a la mateixa biblioteca que tu. En pocs dies el nombre de grups és gairebé desconegut. A banda de les universitats, hi ha infomers, per exemple, del metro de Barcelona, de diferents estacions de Renfe, i, como no podia ser d'una altra manera, de les discoteques, bars o llocs cèntrics i punts de reunió.


L'anonimat NO és això

Òbviament, l'anonimat també fa proliferar els covards. És per això que molts pares ja han denunciat l'assetjament que pateixen els seus fills mitjançant aquestes aplicacions i grups. Ensenyament, per exemple, ha hagut d'activar un protocol per evitar el ciberassetjament. Però això, com tot a la xarxa, és molt difícil de controlar, així que veurem com acaba tot.


Fotografia de portada: Google
Text: Christian Peña
Correcció: Pendent