20 de febr. 2013

BLACK MIRROR, ENTRE L'HUMÀ I LA TECNOLOGIA

Després del ressò de la primera temporada de Black Mirror, Channel 4 va començar a emetre una nova tanda d' episodis la setmana passada. Una nova temporada que, com ja va passar amb la primera, farà que ens mirem de reüll els nostres “miralls negres”, aquells que consultem constantment per saber què fan els nostres amics i què passa al món, ja sigui en forma de televisor, tablet o smartphone.

Black Mirror va més enllà de l’entreteniment, funciona pràcticament com un tractat audiovisual de l’impacte que la tecnologia i les xarxes socials tenen en la nostra vida. Charlie Brooker, creador de la sèrie, col·loca una lent d’augment en el nostre dia a dia tecnològic que exagera i deforma però que alhora ofereix una hipòtesi de futur sempre descoratjadora.

Be Right Back, títol del primer dels tres nous capítols de la sèrie britànica, és menys impactant conceptualment que el seu pilot - res, absolutament res, podrà superar la provocació de l’afer del primer ministre i el porc- però és igual o més brutal que aquest. Més brutal perquè parla d’un mal identificable i quotidià que, per tant, ens obliga a fer examen de consciència. Evidentment, la crítica a la nostra excessiva dependència dels dispositius mòbils i la tecnologia no és un tema nou. Sí que ho és, en canvi, el seu tractament, una mena de prolepsi que ens ensenya un camí i ens demana que prenguem la decisió de seguir endavant o no.

Per l’estrena de la segona temporada, el seu creador ha tramat un capítol concís i gairebé minimalista, on el pes de la història recau bàsicament en dos personatges, una parella trencada per la mort d’un d’ells. Aquest relat íntim li permet centrar-se en la qüestió que realment li preocupa i, a més, fer-ho posant de rellevància com la tecnologia muta per donar resposta a les necessitats humanes, fins i tot les més doloroses.

Humanitat i tecnologia es donen la mà a Be Right Back per reflexionar no només sobre la nostra addicció digital si no, també, per donar una nova perspectiva a la nostra capacitat per enfrontar-nos a la mort i gestionar el dol. Estem preparats per a què un dels aspectes inherents de l’ésser humà s’acabi convertint en negociat de la tecnologia?

Fotografia de portada: Channel 4
Text: Alejandra Palés
Correcció: pendent