30 de gen. 2013

QUEEN KONG MIRANDA


Miranda fa 1,85m d’alçada, és poc femenina i maldestra, i ha de lidiar amb una mare que seria capaç de casar-la amb qualsevol només per no haver de dir a les seves amistats que la seva filla segueix soltera. La protagonista de la sitcom de la BBC que porta el seu nom és propietària d’una botiga d’objectes de regals i bromes, té tendència a posar-se a cantar en els moments més inconvenients i ha hagut d’aguantar tota la vida sobrenoms com “queen kong”.

Miranda, protagonitzada per la còmica Miranda Hart i basada lliurement en algunes de les seves experiències, es va començar a emetre l’any 2009 a la BBC i des de llavors s’ha anat fent cada cop més popular, tot i que la tercera temporada s’ha estrenat després de quasi dos anys d’espera. El seu retorn a la petita pantalla anglesa va ser un dels esdeveniments de la televisió britànica aquest Nadal, i va reunir més de 10 milions d'espectadors davant la televisió el dia de la seva estrena i va guanyar en expectativa al tradicional episodi festiu de Downton Abbey. La tornada de la seva comèdia a la televisió ha estat el colofó d’un any d'èxit per l’actriu. Aquest passat 2012 ha tingut l’oportunitat de demostrar la seva faceta més seriosa gràcies a Call the Midwife, un drama d’època centrat en un grup de matrones dels anys cinquanta que treballen en una zona deprimida de l’est de Londres. Aquesta sèrie va ser una de les sorpreses de la BBC i el motiu pel qual es va endarrerir l'estrena de la sitcom.Tot i l’èxit que ha suposat aquest drama, la principal font de popularitat de la còmica continua sent la sèrie que escriu i protagonitza, una comèdia de la bella escola, que malgrat partir d’un argument utilitzat en múltiples variants, tant en cinema com en sèries, des de Bridget Jones a Betty la Fea, aconsegueix fer riure (i molt) a l’espectador. La clau està en la recerca del gag constant, en els esquetxos que fabrica l’actriu, que, tot i no ser un prodigi de subtilesa, estan molt ben resolts i no resulten barroers.

Acompanyen a la protagonista un grup de secundaris que juguen a favor seu, especialment Patricia Hodge, que interpreta a la seva mare i amb la qual demostra una gran complicitat, especialment en els capítols que només estan centrats en elles dues. Com marca el manual de la bona comèdia, cadascun dels personatges està construït al voltant d’un gag recurrent o fase enganxosa, algunes d’elles autèntics lemes de la sèrie, com el mític Such Fun! que exclama contínuament la mare de la protagonista.

Miranda no enganya a ningú, és una comèdia de situació clàssica, d’entrebancs i malentesos, hereva d’un humor britànic bàsic en la línia d’Hotel Fawlty que aprofita l’enorme vis còmica de la seva protagonista, una mena de clown súper elàstica, per fer un producte d’entreteniment sense pretensions però eficaç.

Aquest passat dilluns, la sèrie va tancar la seva tercera temporada amb un final obert, que fa sospitar que podrem veure noves aventures de Queen Kong Miranda, encara que, de moment, la BBC no s'ha pronunciat al respecte.

Fotografia de portada: BBC
Text: Alejandra Palés
Correcció: Joanaina Font

1 comentari:

Arià Ors ha dit...

A partir del 25 de Març, es podràn veure 2 capítols diaris a les 19,30 per TV3.

Vaig ser el tècnic de doblatge de la série. La Miranda està doblada per l'actriu Victoria Pages.

Doblar en català aquest tipus de series angleses sense perdre la gràcia de tots els gags és practicament impossible.